Kultura

Što donosi trinaesto izdanje Epidaurus festivala?

Umjetnost je najljepša dobrodošlica… Našoj trinaestoj ediciji cavtatskog Epidaurus festivala koji će i ove godine okupiti umjetnike iz mnogobrojnih svjetskih krajeva, od devetogodišnjakinje do nešto starijih glumaca, predavača, glazbenika nadasve klasičnog profila uz podršku naših vjernih sponzora kojima svima ponaosob od srca zahvaljujemo do publike koja će nas pohodit – napisala je u najavi ovogodišnjeg festivala njegova umjetnička direktorica pijanistica Ivana Marija Vidović.

-U suradnji s inozemnim festivalima bila mi je želja putem umjetnosti spajati zemlje i kulture i to: Hrvatsku, Italiju, Španjolsku, Nizozemsku, Bjelorusiju, Albaniju. Jer umjetnost nije samo ono što sami vidimo već ono što pomognemo drugima da osvijeste u sebi. Ona je sjena božanstvenoga u čovjeku i sretna sam da imamo čast ispunjati predivnu misiju spajanja – ističe Vidović dodavši kako će Epidaurus i ove godine na svom putovanju obilježiti godišnjice velikana.

Na samom svečanom otvorenju 10. rujna s početkom u 20.30 sati odat će se počast Clari Schumann s predstavom uz živu glazbu i našu glumicu Kseniju Prohasku uz klavirsku pratnju Iryne Smirnove. Clara Schumann zasigurno i dalje ostaje najpoznatija europska skladateljica, a ove godine slavi se njen 200. rođendan. Pravi pionir u mnogo čemu, bila je od malena čudo od djeteta, Clara Wieck, a poslije udana za Roberta Schumanna, bila je već u trinaestoj godini jedina pijanistica koja je tada mogla svirati napamet! Clara je bila pravi primjer ženske profinjenosti i nesalomljive snage, velike hrabrosti, znanja, talenta, genijalnosti, šarma: divna majka, brižna supruga a nadasve istinska umjetnica.

Večer talijanskih romanci i opernih arija posvećena je, navodi dalje Ivana Marija Vidović, godišnjem prisjećanju na velikog cavtatskog tenora Tina Pattieru uz Paola Scibiliju na klaviru i baritona Antonija Sarnelli de Sylve, a kao uvod u večer belcanta otvorit ćemo i izložbu radova Dubrovačke udruge likovnih umjetnika.
U večeri upoznajmo Wagnera imat ćemo priliku čuti pijanistički duo Eduarda Brunija i bjeloruske pijanistice Volhe Karmyzave s obradama Wagnerovih djela samog pijaniste i skladatelja Brunija.

U ovogodišnjoj sekciji Mladi talenti Epidaurus dovodi pravo čudo od djeteta iz Španjolske. U rodnoj kući Vlaha Bukovca, u muzeju Kuća Bukovac s kojom je u suradnji Epidaurus festival i započeo „Koncerte u Kući Bukovac“ već 2012. godine nastupit će Norah Wanton i predstaviti se u ulozi pijanistice, gitaristice i pjevačice. Već višestruko nagrađivana na međunarodnim natjecanjima u svega devet godina vjerujem da će nas uvjeriti da su prava čuda moguća i da se talent rađa a ne postaje. U večeri čarolije violine nastupit će dvojac iz Albanije Miron Peku i Fjorda Veizaj dok će se na trublji uz glasovirsku pratnju predstaviti Luigi Santo i Daniela Gentile iz Italije. Koncert Na sceni, a u suradnji s festivalom opere iz Apulije nastupit će trio InScena (Na sceni) kojeg čine sopranistica Valentina de Pasquale, pijanistica Annamaria Fortunato i klarinetist Ferdinando Redavid.

Veliki Rembrandt u Kući Bukovac bit će prava poslastica za ljubitelje umjetnosti. Povodom 350.godina smrti najvećeg nizozemskog slikara održat će prigodno predavanje povjesničarka umjetnosti Marijke Brekelmans iz Amsterdama, a potom nastupiti Pijanistički duo Fantazija sačinjen od pijanistica Ivane Marije Vidović i Vesne Miletić u glazbenome dijelu iste večeri.
Sama završnica u gala ruhu pripala je pravoj simbiozi mediteranskih kultura koje će spojiti cavtatski i glazbeni zagrljaj u krasnim rujanskim večerima.

-Prve dane jeseni pozdravit će Camerata Epidaurus koja je već duži niz godina projekt mog srca u želji da spaja, nadopunjuje, educira, prožima, oplemenjuje i rekla bih, amalgamira umjetnike i okuplja ih jednom godišnje u Cavtatu gdje će skupa ispratiti ljeto i svojom zajedničkom kreacijom prizvati novu nadajmo se, još bolju ediciju voljenog cavtatskog festivala Epidaurus. Uz Dubrovčanina sa španjolskom adresom već mnoštvo godina, kontrabasistu Frana Kakarigija, talijanskog klarinetistu Ferdinanda Redavida, hrvatsku pijanisticu iz Dubrovnika Ivanu Mariju Vidović bit će na zalasku ovogodišnje edicije i ansambl Croazzolla Concertante. S iznimnim Vas zadovoljstvom pozivam na 13. izdanje Epidaurus festivala. Neka nam duše uvijek budu otvorene spram umjetnosti, spremne primati nova, ekstatična iskustva – zaključuje Ivana Marija Vidović.

Pročitajte još

OVOG VIKENDA U ARL Predstava suvremenog cirkusa ‘Zvuk i tijelo’ i radionica zračnog kruga

Dulist

‘SLIKAR KOJI JE DOSEGNUO NEBO’ Održano predavanje o Medoviću povodom 100. obljetnice smrti umjetnika

Dulist

U prizemlju narodne knjižnice otvorena izložba ‘Knežev dvor’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija