Aktualno

Što donosi novi Zakon o radu?

Rad kod kuće, kod više poslodavaca i zapošljavanje na pola radnog vremena samo su neke novosti novog Zakona o radu koji bi trebao biti donesen tijekom sljedeće godine, i to do ulaska Hrvatske u EU.

Javna rasprava je krenula, a nove će odrednice jačati i štiti položaj žena na tržištu rada ali i omogućiti samozapošljavanje i zapošljavanje mladih, donosi index.hr.

Novi Zakon o radu kojim će se ne samo smanjiti nezaposlenost već i omogućiti fleksibilizacija tržišta rada, najavio je ministar Mirando Mrsić. U planu je uvođenje rada od kuće ili na pola radnog vremena što će uvelike koristiti majkama s malom djecom.

– Kada govorimo o radu za više poslodavaca on je moguć. Mi ćemo i tu, što se tiče same zakonske regulative neke stvari mijenjati. Recimo sada nije moguće platiti doprinose po satu, nego se uplaćuju po danima. Tu moramo napraviti neke novosti -kaže Mrsić.

Uz žene, do posla najteže dolaze mladi zbog čega Vlada planira i mjere u okviru samozapošljavanja.

– Svi oni koji će imati poslovnu ideju koja ima šansu da opstane na tržištu da će dobiti poticaje za samozapošljavanje, ali će ujedno i u Zavodu za zapošljavanje imati tihog partnera koji će ih voditi kroz onu godinu dana ili dvije – pojasnio je Mrsić.

Omogućit će se i pokretanje vlastitog biznisa za 700 kuna, a ideja Vlade je i da se novim Zakonom o radu ukinu oštre granice između rada na određeno i neodređeno vrijeme. U Hrvatskoj je ove godine sklopljeno 150 tisuća ugovora o radu na određeno, a samo 10 tisuća na neodređeno vrijeme.

Novim je mjerama planirana i radna rehabilitacija radnika te osposobljavanje za novo radno mjesto ukoliko se radnik razboli, a novi će zakon odrediti i kvote za zapošljavanje invalidnih osoba. Naime na određen broj zaposlenika ići će i kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a tvrtke koje je ne ispune plaćat će penale.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ PREDSTAVIO IDEJNO RJEŠENJE Azil za životinje gotov do kraja 2020.

Dulist.hr

POLICIJSKA UPRAVA POZIVA ‘Maturanti, obilježite dostojno svoj dan!’

Dulist

SADAŠNJI ZAKUPCI NA MUKAMA Svi gradski prostori na natječaju!?

Maria Prkut