Natrag
20.2.2019 02:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

Što donosi novi Zakon o radu?

29.9.2012 @ 8:44 Dulist Aktualno

Podijelite:

Rad kod kuće, kod više poslodavaca i zapošljavanje na pola radnog vremena samo su neke novosti novog Zakona o radu koji bi trebao biti donesen tijekom sljedeće godine, i to do ulaska Hrvatske u EU.

Javna rasprava je krenula, a nove će odrednice jačati i štiti položaj žena na tržištu rada ali i omogućiti samozapošljavanje i zapošljavanje mladih, donosi index.hr.

Novi Zakon o radu kojim će se ne samo smanjiti nezaposlenost već i omogućiti fleksibilizacija tržišta rada, najavio je ministar Mirando Mrsić. U planu je uvođenje rada od kuće ili na pola radnog vremena što će uvelike koristiti majkama s malom djecom.

– Kada govorimo o radu za više poslodavaca on je moguć. Mi ćemo i tu, što se tiče same zakonske regulative neke stvari mijenjati. Recimo sada nije moguće platiti doprinose po satu, nego se uplaćuju po danima. Tu moramo napraviti neke novosti -kaže Mrsić.

Uz žene, do posla najteže dolaze mladi zbog čega Vlada planira i mjere u okviru samozapošljavanja.

– Svi oni koji će imati poslovnu ideju koja ima šansu da opstane na tržištu da će dobiti poticaje za samozapošljavanje, ali će ujedno i u Zavodu za zapošljavanje imati tihog partnera koji će ih voditi kroz onu godinu dana ili dvije – pojasnio je Mrsić.

Omogućit će se i pokretanje vlastitog biznisa za 700 kuna, a ideja Vlade je i da se novim Zakonom o radu ukinu oštre granice između rada na određeno i neodređeno vrijeme. U Hrvatskoj je ove godine sklopljeno 150 tisuća ugovora o radu na određeno, a samo 10 tisuća na neodređeno vrijeme.

Novim je mjerama planirana i radna rehabilitacija radnika te osposobljavanje za novo radno mjesto ukoliko se radnik razboli, a novi će zakon odrediti i kvote za zapošljavanje invalidnih osoba. Naime na određen broj zaposlenika ići će i kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a tvrtke koje je ne ispune plaćat će penale.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana