Politika

Što će Matušić sad raditi u Saboru?

Predsjedništvo Hrvatskog Sabora sutra bi trebalo raspravljati o ukidanju ispravka netočnog navoda.

Kako je za Index objasnio predsjednik saborskog Odbora za Ustav Josip Leko, razloge za ukidanje ovog instituta u poslovniku treba tražiti i u zloupotrebama.

– Ispravak netočnog navoda često je zloupotrebljavan u posljednjih deset godina. Prema mojim izračunima to se događalo u 99 posto slučajeva. Nije bilo ispravka, već samo replika, što ukazuje na zloupotrebu poslovnika – objasnio je Leko.

Potez je nedavno kritizirala i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor navevši kako na odluku o ukidanju ispravka netočnog navoda u HDZ-u gledaju u kontekstu sprječavanja zastupnika da govore, ali i u kontekstu polaganog urušavanja parlamentarne demokracije.

A upravo su HDZ-ovi saborski zastupnici 6. saziva Sabora bili rekorderi u ispravcima netočnih navoda. Među njima i Dubrovčanima jedno jako poznato lice, ono saborskog zastupnika i predsjednika ŽO HDZ-a Frana Matušića. Prema saborskoj statistici Matušić je na sjednicama prošlog saziva imao čak 273 ispravka netočnog navoda od ukupnu 487 javljanja za riječ u Sabornici. Stoga se postavlja pitanje što će Matušić raditi u Saboru kad se i ako ukinu ispravci netočnih navoda?

Spomenimo i to kako bi Matušiću upravo sutra trebao biti prvi radni dan u ulozi promatrača u Europskom parlamentu. Tko zna, možda i europarlamentarci imaju institut ispravaka netočnih navoda pa će svoju karijeru 'ispravljača' Matušić moći nastaviti u Bruxellesu.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ ‘Građani su svjesni da je do prekida sjednice došlo zbog nedostatka hrabrosti vladajuće većine’

Dulist

PLENKOVIĆ STIŽE U DUBROVNIK U nedjelju će otvoriti pročistač u Komolcu!

Dulist

PETKA I VILA RAŠICA Srđevci o ‘dobrim ljudima koji poštuju hrvatske zakone’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija