Aktualno

Što će biti s vidikovcem na Kompasu?

Što će biti s vidikovcem na Kompasu?

Kakva budućnost predstoji vidikovcu povrh Hotela Kompas?

Najavom prosvjeda stanara tog dijela Lapada 'protiv nepovratne štete koju JLH planira nanijeti u svom novom projektu direktno Dubrovčanima, našoj kulturi i povijesti' u nedjelju točno u podne na taraci ispred vile Kocković definitivno je probuđen interes javnosti.

Naime, u pozivu koje je novinarima uputio jedan od prosvjednika Neven Kocković, navodi se kako Hotel Kompas 'sprema totalnu obnovu', a da u novom projektu 'ne postoji nikakva opcija vidikovca, jedinog lapadskog vidikovca, vidikovca kojeg su isključivo o svom trošku snosili susjedi u suradnji s mjesnom zajednicom Lapad i općinom Dubrovnik i implementirali u prostor kao jedinstveni dubrovački vidikovac namjesto prvobitnog projekta Hotela Kompas 1970. godine, a to je bila servis zona za autobuse i aute hotela'.

– Hotel Kompas je vlasnik zemlje i novi vlasnik se tako i ponaša, ne mareći i nesvjestan postojanja odluke tadašnje općine Dubrovnik još 1970. u kojoj se jasno propisuje Hotelu Kompas da mora tu spornu ploču prenamijeniti iz parkirališta i servisa u javni vidikovac. Također nisu svjesni da su sve radove snosili susjedi i mjesna zajednica Lapad – ističe u svom pozivu Kocković.

– Uz skupljenih 700 potpisa od susjeda, bez objavljivanja u medijima, podršku kulturne i stručne javnosti, podršku društva arhitekata Dubrovnika, želimo održati press konferenciju kako bismo javnost, ne samo Dubrovnika, već i cijele Hrvatske, upoznali sa istinom koja će neminovno nastupiti i napraviti nepovratnu štetu kulturi Dubrovnika ne bude li se glasno i masovno reagiralo na lokalnoj i na nacionalnoj razini – zaključuje Kocković.

Po objavi poziva u medijima, reagirala je i grupacija Jadranski luksuzni hoteli. Premda ne osporavaju pravo građana na prosvjed, podsjećaju kako su, zbog skorašnje rekonstrukcije kojom se Hotel Kompas unapređuje u hotel s četiri zvjezdice, potrebne intervencije u koje uključuju izmjene glavnog prilaza s ulice Kardinala Stepinca.

– Obzirom na dosadašnju suradnju s obitelji Kocković, predstavnici Jadranskih luksuznih hotela pozvali su obitelj Kocković na dogovor oko izmještanja skulpture i zaštite umjetnine od eventualnih oštećenja prilikom građevinskih zahvata. Tom prilikom razgovaralo se o mogućnosti izmještanja skulpture u sklopu novog projekta Hotela Kompas te je dogovoren susret predstavnika obitelji s arhitektima, kako bi se pronašlo rješenje na obostrano zadovoljstvo investitora i obitelji Kocković – istaknuli su iz JLH.

– Iz svega navedenog, uistinu nas čudi reakcija obitelji Kocković s kojom smo od početka u otvorenoj komunikaciji. Usprkos njihovu pozivu na javni protest, i to prije održavanja dogovorenog sastanka, namjeravamo i dalje u dobroj vjeri nastaviti komunikaciju. Stoga vjerujemo kako ćemo se na sastanku u petak, na koji su pozvani članovi obitelji Kocković s arhitektima, približiti rješenju koje će biti na dobrobit sviju, pritom poštujući vlasništvo i potrebe poslovanja Hotela Kompas – stoji u priopćenju JLH-a, koji ujedno zaključuju kako će se projekt predstaviti javnosti 'po finalizaciji projekta'.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist