Natrag
23.4.2019 08:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

Što Anu Konjuh i ostale hrvatske sportaše ‘tjera’ na prebivalište u Dubaiju?

18.9.2016 @ 15:46 Dulist Sport

Podijelite:

Domaći tenisači Ana Konjuh i Borna Ćorić bi s milijun dolara u Monacu mogli kupiti tek petnaestak kvadrata stana, a u Dubaiju, gdje imaju prebivalište, i puno više od stotinu.
Monaco, sitna mediteranska državica, već je desetljećima sinonim za luksuz, ekstravaganciju, ekskluzivu, bogatstvo i životni stil koji si mogu priuštiti samo oni s popriličnim brojem znamenki na bankovnom računu. Ugodna klima, položaj na Francuskoj rivijeri, brojne prilike za zabavu i odmor, tek su dio privlačnosti monarhije na čijem se čelu već više od sedam stoljeća nalazi kuća Grimaldi.

Ono što Monaco izdvaja od vrlo bliskih francuskih gradova Nice ili St. Tropeza i čini ga posebno privlačnim za izuzetno imućne je njegov legendarni status porezne oaze. Još od 1969. godine u ovoj državi-gradu ne postoji porez na dohodak. Uz to, i drugi porezi za fizičke osobe puno su blaži nego u drugim razvijenim državama. Jedina iznimka od toga su francuski državljani koji žive u Monacu, a koji, temeljem dogovora s Francuskom, porez na dohodak plaćaju prema francuskim zakonima.

Već desetljećima je, stoga, Monaco vrlo poželjno mjesto za boravak i život izvan dosega poreznih vlasti. Tamo se nastanjuju slavni glumci, poznati poduzetnici, ne nedostaje ni onih koji su do bogatstva došli sumnjivim putevima, a još jedna grupa ljudi koje se može vidjeti na monegaškim ulicama su i prominentni sportaši. Među poznatijima je, recimo, trenutno najbolji svjetski tenisač Novak Đoković koji već godinama živi u Monacu, a po prebivalištu u Monacu poznati su i hrvatski tenisači Goran Ivanišević, Marin Čilić te tenisačica Donna Vekić.
Tekst u cjelosti pročitajte OVDJE.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana