Hrvatska

Što ako se ovu zimu dogodi ‘izbjeglički kaos’?

Što ako se ovu zimu dogodi 'izbjeglički kaos'?

‘Dobar dan, znam da ova grupa nije predviđena za ovo, pa se nemojte ljutiti… Građanska organizacija kreće s pripremama za ovu zimu i nove valove izbjeglica. Kako postoji bojazan da bi mogli ‘skrenuti’ preko dubrovačkog područja, krenuli smo s nekim pripremama. Uglavnom, trebamo prostor za skladištenje i razvrstavanje hrane i odjeće, (garaža, skladište i slično) pa ako netko zna nekoga s nekim prostorom koji se ne koristi i ustupili bi nam, barem po nekoj povoljnoj tarifi jer opet, nemamo veliki budžet, molim vas, javite!’ – ovo je poruka ‘osvanula’ u Facebook grupi Pomoć za Dubrovčane krajem rujna.
Postoji li zaista mogućnost dolaska izbjeglica i otkud zapravo ideja skladištenja hrane i ostalih potrepština? Odlučili smo provjeriti kod autora objave, mladog volontera Filipa Kljaića, koji nam se, itekako upućen u relacije s izbjeglicama i rutama, rado odazvao i pojasnio nam o čemu se točno radi.
Prije otprilike godinu dana, izbjeglička kriza dosegnula je novu razinu propuštanjem zadnjih izbjeglica u Mađarsku, kada ona zatvara granice sa Srbijom. Upravo to bio je okidač za ovu objavu na Facebooku, kaže nam Filip, inicijator ‘dubrovačke varijante’ pomoći izbjeglicama.

Članak u cjelosti pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

MNJ

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist