Kultura

Stjepko Mamić izlaže s Amandom Lear

Stjepko Mamić izlaže s Amandom Lear

Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić već treći put unatrag mjesec dana predstavio se svojim umjetničkim djelima u Rimu. Dvanaesti dani suvremene umjetnosti (Giornata del Contemporaneo) AMACI otvoreni su 15. listopada u Rimu, a traju do 30. listopada.

Tom prigodom, djela dubrovačkog slikara pomorskog kapetana Stjepka Mamića uvrštena su u dvije postavke u renomiranim muzejsko-galerijskim prostorima: ‘Visioni’ Amande Lear i ‘Roma Calling’ suvremenih umjetnika u Muzeju Crocetti te na izložbi ‘Identita Composite’ u Galeriji Rosso Cinabro, koja je od 2014. uvrštena među deset najboljih rimskih galerija.

U Museo Crocetti, sjedištu Fondacije Venanzo Crocetti, kultnog talijanskog skulptora 20.stoljeća, otvorene su izložbe kuratora uvaženog prof. Vittoria Sgarbia ‘Visioni’ svjetski poznate multimedijske umjetnice Amande Lear i međunarodne izložbe grupe odabranih suvremenih umjetnika ‘Roma Calling’, po odabiru prof. Vittoria Sgarbia, Amande Lear i Salva Nugnesa.

Na ovoj izložbi publika ima priliku vidjeti pet djela dubrovačkog slikara nastalih u različitim serijama tijekom zadnjih deset godina: 1. Mexico, ulje na platnu , 80×60 cm, 2006. god:, 2.Two, acrylic 100×60 cm , 2014. god; 3. Corals reef, acrylics on linen canvas, size 150 x 200 cm, Year 2015; 4. Through passage, mixed media with paint for glass and ceramics on linen canvas , size 80 x 80 cm , year 2016 i 5. Long Net, mix media, paint for the glass and ceramics, with pigments and golden leaves on linen canvas, size 200 x 110 cm, Year 2016.

Mamić je dobio brojne komplimente za svoj rad od nazočne publike, umjetnika, likovnih kritičara i urednika art magazina, osobito za sliku Long Net, što je već postalo uobičajeno da slike iz ove serije plijene pažnju diljem svijeta. No, na ovoj izložbi je ponovno postala aktualna i jedina preostala slika iz serije Mexico iz 2006. godine. koja je dio privatne kolekcije autora.

Na vernissageu koje je bilo na visokom nivou i kojem su nazočile brojne osobe iz kulturnog i političkog života Rima i Italije, uz brojne TV ekipe i novinare iz najznačajnijih medija koji su popratili otvorenje izložbe, uz velike mjere osiguranja, snimljena je i emisija te javljanje za RAI legendarnog TV voditelje Pipa Bauda u kojem je Amanda Lear najavila prestanak aktivnog nastupanja nakon punih 40 godina.

Ova poznata svjetska multimedijska umjetnica, po rođenju Francuskinja, koja se tijekom dugogodišnje respektabilne karijere uspješno dokazala u raličitim domenama umjetnosti, prvo je studirala umjetnost u Parizu koju je zapostavila zbog uspješne karijere modela i pjevačice koja je osvajala svjetske top-hit liste, postala modna ikona i poznata televizijska voditeljica, a onda se vratila studiju umjetnosti u Londonu; zbližila se sa slavnim slikarom Salvadorom Dalijem čija je bliska prijateljica i muza bila zadnjih 15 godina njegovog života i koji je upravo britkim kritikama njenog slikarstva potakao ju da ‘izvuče najbolje iz sebe’.

Slikarica koja koja voli razigrani kolorit i čije slike su pune pozitivne energije, istovremeno umirujuće, bez obzira da li slika morski pejzaž, cvijeće, mačku ili njen omiljeni motiv mitskog bića s krilima. Životni put koji je počeo i nastavio slikanjem nakon iznimno uspješne karijere u drugom mediju ju i tako povezuje na neobična način s dubrovačkim umjetnikom koji se nakon uspješne karijere pomorskog kapetana duge plovidbe vratio u matičnu luku slikarstva, kojeg nikada nije bio posve zapostavio, a kojim isto tako uspješno navegava.

Nadalje, Mamić je nakon što su se upoznali na izložbi ‘La Grande Exposition Universelle’ na Eiffelovom tornju u Parizu u listopadu 2014., kada je capt. Stjepko dobio plaketu ‘The best artist in the World’ za izložena djela, ostao u dobrom odnosima sa sinom Salvadora Dalija zahvaljujući čemu je Jose Van Roy Dali napisao predgovor za Mamićevu samostalnu izložbu u Londonu, u Royal Opera Arcade Gallery u svibnju 2015. godine. Na izložbi u Museo Crocetti među brojnim poznatim osobama iz visokog drustva Italije i članovima jet seta bili su uz Amanadu Lear, art menagera i organizatora izlozbi ‘Visioni’ i ‘Roma Calling’ Salvo Nugnes, i Marina Ripa di Meana, Beppe Convertini, Fabio Canino i brojni drugi.

Budući zbog obveza i izložbe u poznatoj galeriji u San Remu La Bonbonniere Mamić nije mogao biti na izložbi s Amandom Lear u Monte Carlu, ovoj izložbi u Rimu je nazočio sa suprugom dr. sc. Dražanom Martinović Mamić.
U Galeriji RossoCinabro su izložene njegove slike Net- Ferrari edition, 80×80 cm, akryl/ pigmenti na lanenom platnu te diptih Vella, 2x ( 80×80 cm), mix media sa zlatnim listićima na lanenom platnu.

Inače, ovo je bilo već treće predstavljanje dubrovačkog slikara u ‘vječnom gradu’, Rimu za posljednjih mjesec dana. Naime, nakon što se u Dvorani Coloseum u Rimskom Hotelu Kolbe, koji se nalazi u sklopu Forum Romani, 24. llistopada predstavio rimskoj publici kao autor dvaju djela uvrštenih u luksuzno izdanje knjige ‘Quando la creatura Parla al cuore del suo Autore’ autorice prof. A.F. Biondolilo, pod pokroviteljstvom Accademia Culturale Europea sa sjedištem u Rimu, Mamić je ponovno u Rimu boravio zbog postavljanja njegove slike ‘Homo Volans – Faust Vrančić’ tijekom Znanstvenog kolokvija ‘Faust Vrančić’ u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Udruge Machinae Novae u Papinskom hrvatskom zavodu Sv. Jeronima u Rimu 4. studenog ove godine. Potonjem su nazočili veleposlanici Republike Hrvatske Neven Pelicarić (pri Svetoj Stolici) i dr. sc. Damir Grubiša (pri Talijanskoj Republici u Rimu ) kao i članovi Talijansko-hrvatskih društava koji su nazočili i na izložbi u Muzeju umjetnosti Crocetti kao pozvani gosti kapetana Stjepka Mamića.

Već idući mjesec Mamić izlaže ponovno u Italiji, na tri različite izložbe: u čuvenoj Galeriji Uffizi Firenze i OnArt Gallery u Firenzi te u Alexander Museum Palace Hotelu u Pesaru. Od 30. studenog do 4. prosinca izlaže u Miamiju.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist