Kultura

Stjepan Šandrk u Galeriji Dulčić Masle Pulitika

Stjepan Šandrk u Galeriji Dulčić Masle Pulitika

Izložba mladog hrvatskog slikara Stjepana Šandrka otvorena je ovog četvrtka u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Autoru je ovo prvi izlaganje u Dubrovniku, a za ovu dubrovačku izložbu odabrao je jedanaest ulja na platnu nastalih tijekom 2012. i 2013. godine.

Riječ je o hiperealističkom slikarstvu, prizorima koji nastaju na temelju fotografiranih scena publike u izlagačkim prostorijama raznih muzeja, galerija

– Na izložbi je 11 slika u srednjem foratu, pola ih je prikazano u Zagrebu  prije pola godine, a polovicu slika sam napravio posebno za ovu izložbu s motivima koje sam smatrao primjerenima za Dubrovnik. Znači vidi se Bukovac, autor predgovora sve u tehnici ulja na platnu. Moram reći da sam sretan što sam izložio svoje radove ovdje, ovo je jedno od najljepših isustava i nisam očekivao ovoliko ljudi na otvorenju, a i sama atmosfera je krasna -rekao nam je autor.

– Šandrk pomno odabrane vizualne činjenice, zabilježen memorijom  fotoaparata, prenosi na platno profinjenošću istančane umjetničke senzibilnosti. On pomno bira kadar, svjetlost, boje, ritam i kompozicijska rješenja koja postaju sadržaj, poruka, govor izvan likovnog formata. Ovdje je riječ o ontološkoj dimenziji likovnog jezika, o njegovoj osobini da uvijek zadrži dio impulsa nevidljive životne realnosti. Smatram da je slikasrtvo koje proistječe iz kreativne intuicije ovog mladog autora jedna od najzahtjevnijih slikarskih „disciplina“ koja maksimalno aktualizira jezik suvremene likovne umjetnosti – zapisao je u katalogu koji prati izložbu Andrija Seifried.

Izložbu je otvorila ravnateljica Vesna Delić Gozze.
 

 Biografija:
Stjepan Šandrk rođen je 31. ožujka 1984. godine u Osijeku. Završio je 2002. godine Školu primijenjenih umjetnosti u Osijeku, a 2006. godine diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Igora Rončevića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je na poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva na istoj Akademiji. Izlagao je na dvanaest samostalnim i mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Stjepan Šandrk dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umjetnosti za najuspješnije diplomante 2005./2006., Nagrade Hrvatske Gospodarske Komore za najboljeg diplomanta 2005./2006. te posebnog priznanje 20. Slavonskog biennala. Živi i radi u Zagrebu

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist