DuList IN

STJEPAN HAUSER Lijepe žene su kao lijepe pjesme – ima ih svugdje!

STJEPAN HAUSER Lijepe žene su kao lijepe pjesme – ima ih svugdje!

Stjepan Hauser i Oliver Dragojević zajednički će ispratiti ljeto na samom jugu Hrvatske i to ekskluzivnim koncertom na Lokrumu 11. rujna.

Svoje dugogodišnje iskustvo i ljubav prema glazbi Oliver i Stjepan sjedinili su u zajedničkom albumu izdanom 2011. pod nazivom “Noć nek’ tiho svira“. Album je zbirka starijih Dragojevićevih pjesama stavljenih u nešto drugačiji kontekst kojem je violončelo dalo svoj nepogrešivi pečat. Tim povodom o odnosu s Oliverom, daljnjim planovima te statusu zavodnika razgovarali smo sa Stjepanom Hauserom. Povjerio nam je i je li neka djevojka već osvojila njegovo srce!
Zajedno s Oliverom Dragojevićem ispratit ćete ljeto na jugu Hrvatske. Što dubrovačka publika može očekivati?
Mogu očekivati koncert prepun romantike, intime, jednu glazbenu čaroliju lijepih pjesama koje većina njih zna, ali u malo drukačijem izdanju, malo intimnijem. Jer čelo dodaje ipak jednu dimenziju. Oliver ima romantičan glas i čelo to još više istakne.

Kako je došlo do vaše suradnje s Oliverom Dragojevićem i snimanja zajedničkog albuma 2011. pod nazivom “Noć nek’ tiho svira“?
Ja njega slušam još od malih nogu. Ušao mi je u krv odmah, kao da sam ‘propričao’ s njegovim pjesmama. Uvijek mi je bila velika želja s njime surađivati jednog dana i to se napokon ostvarilo prije nekoliko godina. Krenulo je postepeno, prvo smo se upoznali u Istri, pa smo tamo i nastupali. Druga naša suradnja ostvarena je kad je on svirao u Royal Albert Hallu u Londonu, a ja sam mu bio gost na koncertu. Gostovao sam i na njegovom albumu ‘Samo da je tu’ 2010. I onda smo 2011. snimili zajednički album.

Jeste li prije bili u Dubrovniku i na Lokrumu?
Na Lokrumu nisam nikad bio, a u Dubrovniku sam bio samo jednom prije 3 i pol godine kad smo svirali kao 2Cellos. To je bio naš prvi koncert u Hrvatskoj.

Kakvi su vam dojmovi?
Nema se što komentirati za Dubrovnik. Cijeli svijet zna za ljepote Dubrovnika.

2Cellosi su postali planetarno popularni. Kako se nosite sa slavom i popularnošću?
Meni je sve isto. Ponašam se kao što sam se i prije ponašao. U glavi mi se nije ništa promijenilo, samo se okolina oko mene promijenila.

Kako to mislite?
Odjednom je nastala neka zbrka, trka oko mene. Ali to je normalno. To tako ide.

Slovite kao zavodnik. Vidite li sebe u tom svjetlu?
Pa možda. Pa da. No, meni je primarna glazba, ono što mi stvaramo. Stvalaštvo mi je glavna stvar u životu. A normalno je da volim lijepe žene.

S obzirom da puno putujete, recite nam koje su žene najljepše? One u Hrvatskoj ili?
Lijepih žena stvarno ima svugdje. To je suludo! Kao pjesama. Toliko je prelijepih pjesama, toliko je lijepih žena! Kao što je teško izabrati najljepšu pjesmu, tako je teško izabrati i najljepšu ženu.

Vjerujem da će žensku publiku zanimati ovo pitanje. Je li vam koja djevojka osvojila srce?
Nije. Nisam još našao ljubav svog života. Vajda ću je naći jednog dana, ima vremena za to. Otvorit ćemo audiciju na Lokrumu.

Pozivamo onda Dubrovkinje da dođu na vaš koncert!
Može. Odlično.

Kakvi ste kad ste zaljubljeni?
Užas. Ne dao mi Bog da se zaljubim više. Kad sam zaljubljen, nisam svoj. Postanem posesivan i ljubomoran.To nije dobro. Ja se zapravo ne smijem zaljubiti.

Za vas je karakteristično da svirate vrlo energično i da cijelim tijelom interpretirate glazbu pa vas je zanimljivo i promatrati. Što zapravo proživljavate i doživljavate dok svirate?
Sve moguće emocije. Prođemo kroz sve vrste emocija i svakakva stanja. Jako je ispunjavajuće.

Imate li tremu inače?
Nikad. Imam veću tremu kad nisam na pozornici. Na pozornici se osjećam najprirodnije, najugodnije.

Upoznali ste dosta popularnih osoba. Kakav su dojam na vas ostavili princ Charles i Camilla?
To je bio nekakav protokol, sve je bilo službeno. Meni se to ne sviđa. Čim su u pitanju protokol, norme, službenost. Mrzim kad se moram ponašati po nekom određenom pravilu, obući se tako i tako, jesti ovako i onako, taj neki kod ponašanja. Ne možeš tako upoznati osobu, ne možeš vidjeti pravu ličnost koja stoji iza tih maski. Ne mogu reći kakav je netko kad se drži nekih normi.

A Elton John?
On je odičan, on je super. S njime sam se baš sprijateljio. Znamo se skoro 4 godine, s njime smo obišli svijet nekoliko puta. Postali smo baš bliski prijatelji. Stvarno je divna osoba.

Kako ide projekt 2Cellos i s čime ćete nas još iznenaditi?
Izaći će novi album početkom slijedeće godine. Trebao bi biti naš najbolji album do sada. Nadam se i najuspješniji jer smo se najviše potrudili oko njega. Prethodni albumi su nastali u strci, zbrci, a na ovome smo radili s dosta pažnje. Mislim da će biti sjajan rezultat.

Možete li nam odati neke detalje?
Ne možemo još govoriti o kakvim se pjesmama radi, ali otišli smo korak dalje u aranžmanima, produkciji, a i videa će biti bolja.

Kako ide prodaja novog CD-a?
U Japanu smo za njega dobili zlatnu naknadu, a to znači da je prodano više od 100 tisuća primjeraka. Nismo to očekivali. Preko 100 tisuća u jednoj zemlji! Ne znam tko bi to očekivao.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist