Zanimljivosti

Stižu nove tehnologije za pustolovni turizam

Prezentacija povodom početka provedbe prekograničnog projekta „Razvoj inovativnih tehnologija u pustolovnom turizmu" održala se danas u hotelu Lero, u sklopu IPA programa prekogranične suradnje.

Suradnja se odvija između Hrvatske i Crne Gore, a načelnik Hrvatske Gorske službe spašavanja Vinko Prizmić istaknuo je kako je ovaj projekt bitan zbog usklađivanja i standardizacije novih trendova u turizmu, kroz nadogradnju i usavršavanje vještina te uspostavu poslovne suradnje, te će se tako pridonijeti razvoju pustolovnog turizma.

Novost koju ovaj projekt donosi, u skladu s novim trendovima u turizmu, jesu inovacije u kretanju i promociji turističkih proizvoda uz pomoć ICT tehnologije. U okviru toga izradit će se potpuno funkcionalan Geoportal, odnosno web stranica na GIS platfromi, te dvije mobilne aplikacije koje će olakšati prikupljanje informacija i poboljšati komunikaciju s krajnjim korisnicima, kako je istaknuo Daniel Kovač, projekt menadžer Gorske službe spašavanja.

Unutar IPA-e surađuju Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) iz Crne Gore te projektni partneri, Hrvatska gospodarska komora (Županijska komora Dubrovnik), Nacionalna turistička organizacija (NTO) iz Crne Gore i Gorska služba spašavanja Crne Gore.

-Primarna stvar je edukacija, te sredstva koja koristimo u edukaciji. Radi se o sigurnosti prostora koji je van prometnica, a mi trebamo baštiniti ovaj projekt kako bi svijet bio malo bolji i sigurniji. Prostori su naše dvorište i mi ga moramo paziti. Moramo znati kako se prostori van prometnica sve više koriste u sportske i rekreativne svrhe, te je zbog toga bitno povećati sigurnost i standardizirati ju. – istaknuo je Prizmić.

Aktivnosti projekta planirane za razdoblje od veljače 2013. godine do veljače 2015. godine, a cilj projekta je kreiranje uspješnog turističkog prekograničnog proizvoda i to prije svega razvojem aktivnog prekograničnog "clustera" turističkih poduzetnika. Projektom se nastoji uspostaviti suradnja između relevantnih institucija, organizacija, poduzetnika i pojedinaca u smjeru zajedničkog djelovanja na području turizma, zaštite prirodne i kulturne baštine te razvoja lokalnih zajednica i jačanja ljudskih kapaciteta.

Načelnik Gorske službe spašavanja Crne Gore Željko Loncović naglasio je kako je ovaj projekt produžavanje projekata i suradnje koje ove dvije zemlje već imaju, no kao novi donosi ključne točke od kojih je najbitniji motiv da se zajednički djeluje u pograničnom dijelu.

-Mora se uvesti standardizacija tehnike i opreme na istu razinu. Kako bi se omogućio razvoj turizma, radit će se na lokacijama koje su među granicama, jer turistima ne znači nešto posebno je li u Hrvatskoj ili Crnoj Gori dok planinari ili pješači, nešto se može dogoditi u bilo kojem dijelu, pa ćemo tako biti u stalnoj komunikaciji – istaknuo je Loncović.

Kako postoji potreba za poboljšanjem vodičkih usluga u ovom sektoru, ne samo na području kvalitete već i sigurnosti, Hrvatska gorska služba spašavanja i Gorska služba spašavanja Crne Gore uputit će tijekom provedbe projekta više od četrdeset članova na dodatne obuke spašavanja.
Oni će također dobiti i novu spasilačku opremu, čime će se poboljšati sveukupna sigurnost turista koji posjećuju ova područja. Na organiziranim tečajevima osposobit će se najmanje 15 vodiča pustolovnog turizma usavršavanjem vještina i povećanjem znanja potrebnih za kvalitetne vodiče.

Ukupna vrijednost projekta sa hrvatske i crnogorske strane zajedno iznosi 498.957,16 EUR od čega Europska unija financira 419.845,50 EUR.      

Pročitajte još

Videoserijal nadbiskupa Želimira Puljića o Ivanu Pavlu II, počasnom građaninu Grada Dubrovnika

Dulist

POŠALJITE STARE FOTOGRAFIJE KROVOVA Sudjelujte u dokumentaciji pete fasade Grada

Dulist

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Nediljko i mirno jutro uz njegove golubove

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija