DuList IN

STIPE U GOSTIMA Planinar Božić iznenadio HPD Sniježnicu!

Predavanje Stipe Božić

U sklopu popularizacije planinarstva i planinarske škole u prostorije HGSS-a u suradnji sa HPD SNIJEŽNICOM u goste je došao i proslavljeni hrvatski alpinist svjetskog glasa Stipe Božić.

Iako je nedavno bio u našem gradu, vrlo rado se odazvao pozivu i u dogovoru sa HGSS-om i HPD Sniježnicom došao pohvaliti „nove“ planinare kao i rad društva. Nakon što mu je predsjednica društva Nina poželjela dobrodošlicu i pojasnila da je njegov dolazak bio na neki način tajnovit tj da je on iznenađenje za polaznike planinarske škole krenulo je i predavanje. Sjeo je jednostavno među nas i održao predavanje o povijesti planinarstva, opasnostima u planinama, brojnim žrtvama u alpinizmu, podsjetio nas na ulogu Hrvatske gorske službe spašavanja kao i o osobnim iskustvima na himalajskim ekspedicijama.

Tijekom predavanja naglasio je da ga se najviše dojmila Antartika, zbog svoje nadnaravne ljepote, čistoće i izoliranosti od svake civilizacije. Planinu K2 je spomenuo u kontekstu najopasnijeg uspona. Sve teme je oplemenio svojom životnom mudrošću, duhovitim komentarima, prigodnim fotografijama i kratkim filmovima. Savjetuje da se što više krećemo po prirodi i da svatko mora pronaći svoj vlastiti Mont Everest. Visina nam ne bi trebala biti najbitnija već užitak koji nam priroda donosi, kao i priča koja ju prati. Za sebe je rekao da je on na neki način „osvajač beskorisnoga“ ali u tome pronalazi svoj vlastiti unutarnji mir, užitak i izazov.

Predavanje Stipe Božića bilo je kao svojevrstna nagrada polaznicima pl.škole koji su se sve ove protekle vikende doista trudili naučiti osnove planinarstva. Predavanju su se uz polaznike tečaja pridružili i ostali planinari HPD Sniježnice, zatim alpinisti, penjači, speolozi, gorski spašavatelji i mnogi drugi pustolovi. Skučena prostorija HGSS-a bila je puna zainteresiranih. Naravno, nakon predavanja uslijedilo je slikavanje. Stipe Božić  je upoznat i sa radom društva –  s projektima, akcijama i školama koje provodi HPD Sniježnica.  Zanimalo ga je i gdje su sve planinari HPD Sniježnice bili, a bili su poput njega, skoro svugdje. Od mračnih jama poput Lukine jame, do visokih vrhova Južne Amerike (Aconcagua), Afrike (Kilimandjaro) Europe (Grossglockner)… „susjednih“ Olimpa u Grčkoj, Triglava, Maglića, Prenja, Čvrsnice, Vrana, Durmitora, Hajle, Komova, Prokletija, domaćih Dinare, Velebita, Biokova… itd itd… Kad mu je napomenuto da se naši članovi bave još i: speleologijom, penjanjem, bicikliranjem, trčanjem, kajakiranjem, ronjenjem a ne samo klasičnim planinarenjem nasmijao se i utvrdio da smo i mi skoro poput njega. Moramo se još počet bavit snimanjem dokumentarnih filmova i eto možda ga i stignemo. Pokušat ćemo i to!

Stipe Božić je rođen 1950. u selu Zavojane kraj Vrgorca. Član je PD Mosor iz Splita. Inače Stipe je doista svestrana osoba. On je vrhunski alpinist, speleolog, ronioc, novinar, putopisac, snimatelj, redatelj, aktivni skijaš, branitelj. Ako je potrebno priskočiti u pomoć on je i spašavatelj HGSS-a. Sudjelovao je u spašavanju stotina ljudskih života.  Osvojio je tri najviša vrha svijeta, najviše vrhove svih sedam kontinenata, spustio se i u Lukinu jamu (1395 m pod zemljom). Drži svjetski rekord u visinskoj razlici između visine Mont Everesta i dubine Lukine jame od čak 10243 metra. Na skijama je stigao i do Sjevernog pola, prošao je i snimio film o najvećim pustinjama svijeta, snimio je film i o svjetskim Svetim planinama, snimao je hrvatsko podmorje, jame, planine, snimao je  i u Dubrovniku, čak i u Mokošici (prilikom HGSS-ovog spašavanja djece iz kamenjara), dobitnik je mnogih priznanja i nagrada na međunarodnim festivalima dokumentarnog filma, režirao je i snimio preko 80 dok. filmova, napisao je nekoliko knjiga, bezbroj članaka i putopisa, dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva, zatim nagrade za životno djelo HRT-a, nagrade Grada Splita, nositelj je Spomenice Domovinskog rata,  izlagao je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. I to još nije sve….  On svojom pojavom odiše jednostavnoću i smirenošću.  Jednostavno rečeno Stipe je  legenda!

Nadamo se da će nas posjetiti i sljedeće godine a dotad ćemo se pokušati držati njegovih savjeta i uživati u prirodi koja nas okružuje i naravno možda snimiti jedan kratki dokumentarac!

Tekst i slike:

Đani Kobilić

HPD SNIJEŽNICA www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist