Aktualno

STIGLO NAM JE KLIMATOLOŠKO PROLJEĆE Evo kakvo nas vrijeme očekuje

STIGLO NAM JE KLIMATOLOŠKO PROLJEĆE Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Prvim danom ožujka zakoračili smo u klimatološko proljeće!

A, i temperatura će danas biti prava proljetna. Prema prognozi DHMZ-a na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo. Najniža jutarnja na Jadranu kretat će se između 7 i 12, a najviša dnevna od 11 do 16 stupnjeva. U Dubrovniku se očekuje temperatura od 10 do 17 stupnjeva Celzijusa.

Ipak, na ono ‘pravo’ proljeće morat ćemo pričekati večernje sate 20. ožujka. A, koja je uopće razlika između astronomskih i klimatoloških godišnjih doba? Pod pojmom godišnja doba prije svega podrazumijevamo astronomska godišnja doba koja ovise o međusobnom položaju Zemlje i Sunca. Točan početak astronomskih godišnjih doba izračunavaju astronomi Stoga se još mogu nazivati i kalendarska godišnja doba jer se izmjenjuju tijekom jedne kalendarske godine.

S druge strane, u meteorologiji se godišnja doba mogu definirati kroz prepoznatljiva klimatska obilježja, a da bismo objektivno opisali klimatska obilježja nekog područja, meteorolozi statistički obrađuju meteorološke podatke dobivene mjerenjima i motrenjima na meteorološkim postajama.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist