Županija

STIGLI IZ CIJELE ŽUPANIJE Međunarodni dan mladih obilježen i u Veloj Luci!

STIGLI IZ CIJELE ŽUPANIJE Međunarodni dan mladih obilježen i u Veloj Luci!

Ovogodišnje županijsko obilježavanje Međunarodnog dana mladih održano je 13. kolovoza u Veloj Luci.

Tribina o aktivizmu mladih okupila je mlade iz Konavala, Župa dubrovačke, Dubrovnika, Blata i Vela Luke, nakon čega su slijedili večera i druženje uz svirku talentiranih mladih luških i dubrovačkih glazbenika. Posebni gosti bili su dugogodišnji mladeški aktivisti Hrvoje Kovač i Mihovil Španja, koji su svoja aktivistička iskustva podijelili s mladima svih dobnih skupina. Dolazak mladih u Velu Luku organizirao je Europski dom Dubrovnik uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, a domaćin je bila luška Nezavisna udruga mladih ‘Fabrika ideja’.

Za razliku od prethodnih godina, kada su domaćini bili općinska uprava i načelnik Blata te gradska uprava i gradonačelnik Ploča, Općina Vela Luka nije pokazala volju i spremnost za pokroviteljstvom ovogodišnjega događanja.

– Prethodne dvije godine domaćini županijskog obilježavanja Međunarodnog dana mladih bile su jedinice lokalne samouprave u kojima je na vlasti HDZ. Kako ne bi ispalo da naša udruga preferira suradnju samo s jednom stranačkom opcijom, kao lokaciju ovogodišnjeg događanja namjerno smo odabrali Velu Luku jer je to jedna od rijetkih općina u južnoj Hrvatskoj u kojoj je na vlasti SDP. Iako smo načelnika Gugića obavijestili da će u Velu Luku s mladima doći i njegov stranački kolega Hrvoje Kovač, aktualni zamjenik gradonačelnika Lepoglave, on nije pokazao zanimanje čak ni za moralnu potporu aktivnostima mladih iz svoje općine, te je ovogodišnje obilježavanje Dana mladih po prvi put održano bez nazočnosti predstavnika dotične JLS. Žalosno je da neki lokalni političari mlade u svojim sredinama ne podržavaju čak ni simbolički. No svatko žanje ono što je posijao – komentar je Adriane Kremenjaš-Daničić, predsjednice Europskog doma Dubrovnik, udruge koja je treću godinu zaredom organizirala obilježavanje Međunarodnog dana mladih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Organizacija Ujedinjenih naroda proglasila je 1999. godine 12. kolovoza Međunarodnim danom mladih, a cilj je bio istaknuti potencijale mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. Od tada se diljem svijeta oko toga datuma održavaju tribine, koncerti, kulturna događanja ili humanitarne akcije, što je prigoda da mladi javno progovore o svojim potrebama, interesima i pravima i predlažu rješenja za svoje probleme.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist