Aktualno

Stigle nove naknade za upis plovila

Stigle nove naknade za upis plovila

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je Naredbu o visini naknade za upis brodova, jahti i brodica u upisnike i očevidnike.

Naredba stupa na snagu s današnjim danom, te se prilikom prvog upisa brodica do sedam metara duljine trupa treba izdvojiti sto, a za brodice dulje od sedam metara tisuću kuna, izvještava Ministarstvo.

Po novoj Naredbi smanjena je naknada za prvi upis jahti pa će umjesto dosadašnjih deset tisuća  i 25 tisuća kuna vlasnici jahti do 24 metra od danas plaćati četiri tisuće kuna, a za jahte dulje od 24 metra osam tisuća  kuna, bez obzira gdje su izgrađene.

Smanjena je i naknada za upis brodova bruto tonaže veće od deset tisuća tona za čiji upis od sada treba izdvojiti 25 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih sto tisuća.

Iste naknade primjenjuju se i u slučajevima prvog upisa čamaca u očevidnike i upisnike ukoliko naknada nije plaćena kod upisa u očevidnike čamaca.

Nakon usklađivanja resornih ministarstava i definiranjem procedura za upis, od siječnja do 31. svibnja vlasnicima plovila koji su u RH u privremenom uvozu omogućena je povoljnija carinska kao i povlaštena stopa PDV-a od 5 posto, napominje Ministarstvo.
 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist