Aktualno

STIGLA PODLOGA ZA ‘BUFFER’ Iz GUP-a se neće brisati postojeće građevinske zone, ali…

STIGLA PODLOGA ZA 'BUFFER' Iz GUP-a se neće brisati postojeće građevinske zone, ali...

Gradonačelnik Mato Franković dobio je od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek cjelokupnu dokumentaciju koja obuhvaća konzervatorske podloge vezane za buffer zonu.

-Uistinu je to sjajno napravljeno. Toliko detaljno i precizno da ne ostavlja prostor bilo kakvim manipulacijama. Sad to treba aplicirati na Prostorni plan Grada Dubrovnika. U proračunu za 2020. godinu osigurana su dostatna sredstva za izmjene Prostornog plana Grada Dubrovnika koji će obuhvatiti i ovaj dio izmjena. S tim da moram napomenuti, za ove ciljane izmjene, da ćemo kroz tekstualni dio napraviti određene korekcije i izmjene i nećemo propustiti mogućnost za uvođenje dodatne održivosti. Također, nećemo brisati postojeće građevinske zone iz plana jer to ne bi bilo dobro. Otvorilo bi dodatne frontove, mogućnosti tužbi i sl. Ali ćemo u njih uvesti određena ograničenja i smanjenu izgrađenost na određenim parcelama – rekao je Franković i dodao:

-GUP Grada Dubrovnika je definirao koja su područja gdje se može graditi, gdje se ne može graditi i koliko se visoko može graditi. Vidimo danas da GUP nije dobar u svim svojim segmentima. Osobno mislim da je prije trebalo razvijati vodoopskrbni sustav pa potom rješavati gradnju, posebno velikih objekata. Međutim, tu smo gdje jesmo. Započeli smo s procesom izmjena GUP-a, ciljanih izmjena u prvoj fazi – istaknuo je. Otkrio je i kako je razgovarao s glavnim državnim inspektorom.

-Radi se na tome da se uvedu 4 do 5 građevinska inspektora u Dubrovniku. Očekujemo rješavanje vrlo skoro. Restrukturiran je cijeli državni inspektorat. Mislim da će to puno bolje funkcionirati, a u ovo vrijeme dok nema građevinske inspekcije u gradu, dolazi nam inspektor iz Ploča, što nije adekvatno posebno znajući koliki broj objekata se razvija na području Dubrovnika. Naše komunalno redarstvo postupa sukladno svojim ovlastima, izlazi na teren i bilježi sva događanja te ih šalje građevinskoj inspekciji na analizu – naglasio je.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo