Natrag
16.2.2019 07:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

Stigla je gripa!

9.1.2012 @ 20:46 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti

Podijelite:

Stigla je gripa! No, za sad je zabilježen samo jedan slučaj zaraze i to u Zagrebu. Virus gripe tipa A H3N2 potvrđen je prošlog tjedna kod mlade Zagrepčanke

koja je bila u inozemstvu pa se pretpostavlja da je virus “uvezla”, donosi Večernji list.

Epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prvi val oboljelih od gripe očekuje nakon povratka građana iz eurospkih skijaških destinacija, a procjenjuje se da je preko 200 tisuća Hrvata na "snježnom" odmoru. Iz HZJZ-a poručuju i kako još nije kasno za cijepljenje.

A cijepljenje, koje je diljem Hrvatske započelo, podsjetimo, 8. studenog svakako se preporučuje starijima od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, kroničnim bolesnicima neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, kao i osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe.

Tu su i zdravstveni djelatnici i osobe koje skrbe o bolesnicima. Za sve spomenute cijepljenje je besplatno, a ostali ga plaćaju 65 kuna.
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana