Aktualno

Stigla građevinska dozvola za PŠ Montovjerna

Stigla građevinska dozvola za PŠ Montovjerna

Grad Dubrovnik kao investitor ishodio je građevinsku dozvolu za projekt rekonstrukcije – dogradnje i nadogradnje područne škole Montovjerna.

Građevinsku dozvolu 6. travnja izdao je nadležni Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje rješavajući po zahtjevu novoformiranog Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, kako javljaju iz gradske uprave.

Nadogradnjom i dogradnjom zadovoljit će se suvremeni prostorno-tehnički uvjeti, potrebe nastavnog programa i kapaciteti za organizaciju jednosmjenske nastave za učenike od prvog do osmog razreda. Škola će u jednoj smjeni moći smjestiti 448 učenika, po 28 učenika u 16 razrednih odjeljenja, 8 nižih i 8 viših.

Izgradit će se 12 novih učionica i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, blagovaonica i knjižnica, dodatne učionice za izborni predmet, te prostori za pedagoga i psihologa. Postojeća građevina nadograđuje se za jedan kat i dijelom spušta u podrum, a prostorno prilagođava i povezuje s dogradnjom. Dograđeni dio školske zgrade imat će također četiri etaže (podrum, prizemlje i dva kata), dok se dvodijelna sportska dvorana povezuje s prostorima u podrumu. Školsko parkiralište raspolagat će s 24 mjesta. Zelena površina zauzima čak 36% građevne parcele koja će se hortikulturno urediti sadnjom autohtonog mediteranskog bilja.

Svi krovovi su ravni, sa šljunkom u raznim nijansama kao završnim slojem, a dio krova sportske dvorane uredit će se kao školski vrt s igralištem za niži uzrast koje će se oblagati gumenom oblogom u boji i hortikulturno ukrasiti. Arhitektonsko-urbanističkom rješenju pristupilo se uvažavajući sve energetske, društvene i ekološke aspekte održivosti, te pedagoške standarde, a sve prema idejnom projektu arhitektica Maje i Ide Polzer, na temelju kojeg je razrađen glavni projekt za građevinsku dozvolu tvrtke Arhingtrade d.o.o. iz Zagreba.

Škola je projektirana kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+, opremljena modernom vanjskom stolarijom i vanjskim zidovima. Opremit će se modernim sustavom grijanja i hlađenja, a za grijanje tople vode predviđen je sustav solarnih kolektora.

Grad Dubrovnik će s radovima krenuti najesen, nakon što se provede postupak javne nabave. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 60 milijuna kuna s uključenim PDV-om.

Istovremeno, matičnu školu Lapad, koja će po početku radova na PŠ Montovjerna primiti učenike te škole, već od 15. lipnja očekuje prva faza radova na energetskoj obnovi. Prvi je to projekt u obrazovanju na području grada Dubrovnika koji se sufinancira sredstvima europskih fondova, a ukupni iznos sufinanciranja iznosi 5,6 milijuna kuna.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist