Natrag
18.2.2019 11:21

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘Šteta će biti nepovratna’

13.6.2013 @ 11:00 Mia Njavro Aktualno

Podijelite:

Znanstveno vijeće Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku je na svojoj sjednici od 10. lipnja 2013. raspravljalo o zahtjevu naše županije za davanje mišljenja o sadržaju i razini obuhvata podataka strateške studije u postupku izmjena i dopuna njenog Prostornog plana.

Dubrovačko-neretvanska županija je 2012. donijela odluku kojom je ukinula dvije prethodno planirane građevinske zone ugostiteljsko-turističke namjene (Vučine kod Žuljane i Sutvid u Dubravi, općina Ston), a planirala izgradnju dvaju izdvojenih građevinskih područja izvan naselja u Dubi Stonskoj (Malostonski zaljev).

U nastavku prenosimo razmatranja znanstvenika instituta za more i priobalje. Oni smatraju kako je:

1. Očuvanje i zaštita Posebnog rezervata Malostonski zaljev i Malo more nespojiva s planiranom izgradnjom dvaju izdvojenih građevinskih područja izvan naselja ugostiteljsko-turističke namjene na području Dube Stonske ukupne površine 13 ha i kapaciteta 550 kreveta.

2. Vodstvo općine Ston, a time i Dubrovačko-neretvanske županije, vjerojatno nisu svjesni koliku će štetu prouzročiti realizacija tog zahvata. Šteta će biti nepovratna, a materijalno neprocjenjiva. Turizam toga tipa i uzgoj školjkaša nisu kompatibilni.

3. Svjedoci smo kako su posljednjih godina uzgajališta dagnji u Malostonskom zaljevu više puta bila zatvarana od strane sanitarne inspekcije, a na temelju izvješća s redovitih praćenja stanja mora na prisutnost fikotoksina (otrovnih i po zdravlje ljudi štetnih tvari koje proizvode fitoplanktonske alge) u dagnjama i okolnom moru. Urbanizacija područja omogućit će brže i lakše naseljavanje novih vrsta, ne samo štetnih i otrovnih alga, nego i drugih organizama koji mogu promijeniti sadašnju strukturu živoga svijeta. Jedan od mogućih scenarija jest i potpuno zatvaranje uzgajališta.

4. Znanstveno vijeće Instituta za more i priobalje smatra predloženu izgradnju izuzetno štetnom za morski ekosustav u Malostonskom zaljevu. Nigdje na istočnoj obali Jadrana more i kopno ne čine tako jedinstvenu cjelinu kao u Malostonskom zaljevu. To je bila jedna od polaznih točaka pri donošenju odluke o zakonskoj zaštiti toga prostora.

5. Kao varijantno riješenje predlažemo odabir neke druge lokacije na južnim padinama Pelješca, prema otvorenom moru.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana