Aktualno

STARE BOLJKE Što muči dubrovačke hotelijere?

STARE BOLJKE Što muči dubrovačke hotelijere?

Radna snaga i loša prometna povezanost Dubrovnika tijekom zime glavni su problemi s kojima se susreću dubrovački hotelijeri. Istaknuto je to na današnjoj sjednici Strukovne grupe hotelijera Županijske komore Dubrovnik, na kojoj je potvrđeno dosadašnje vodstvo – Željko Miletić kao predsjednik i Nikola Bogoje kao zamjenik.

Predstavljeni su i turistički rezultati na razini Županije i grada u prvih devet mjeseci ove godine, a posebno je istaknuto povećanje u Župi dubrovačkoj, koja je ostvarila 19 posto više noćenja nego u prethodnoj godini. Jedna od stvari na kojima bi hotelijeri trebali poraditi, kako je rečeno tijekom rasprave, jest povećanje broja dana boravka turista, budući da Dubrovačko-neretvanska županija i dalje zaostaje za prosjekom RH (5,2 dana).

Jedino Lično-senjska županija s 4 dana ima ostvaren manji prosječan broj dana boravaka od naše Županije, koja ima 4,4 prosječna dana boravka gostiju. Ipak, kako je tijekom rasprave istaknuo Željko Miletić, takav trend prisutan je i u svijetu.

Županijska komora Dubrovnik provela je i anketu 43 hotela s područja županije, koji predstavljaju 63 posto postelja. Njihovi ukupni financijski pokazatelji poslovanja su pozitivni i bolji u odnosu na prošlu godinu, a samo je jedna hotelska kuća iskazala gubitak. Zanimljivo je spomenuti kako su hotelske kuće u Županiji u prvih 9 mjeseci prosječno radile 250 dana od mogućih 273, što je jedan dan više nego u istom promatranom razdoblju prošle godine. No, prosječna iskorištenost kapaciteta bila je 128 dana pune zauzetosti, što je dva dana kraće nego lani. Dok su hotelske kuće u Gradu prosječno radile 253 dana, što je jedan dan dulje nego prethodne godine, prosječna iskorištenost kapaciteta bila je 138 dana pune zauzetosti, što je pet dana manje nego u prethodnoj godini.

Kad je riječ o lošoj prometnoj povezanosti tijekom zime, odnosno nedostatku letova, Miletić je iskazao optimizam, spomenuvši tvrtku Expedia koja je gradonačelniku ponudila suradnju, ali i pregovore koji su u tijeku za letove prema Londonu, Frankfurtu i Istanbulu.

– Oduvijek pričamo kako su nam letovi problem. Kad bismo imali letove, imali bismo i 11. i 12 mjesec i to bi bilo izvrsno. Grad se slaže s nama i to je vrlo dobro jer su dosad bila različita mišljenja – rekao je Miletić.
Anđelko Skvrce iz Valamar Rivijere spomenuo je i sportsku infrastrukturu koja je u Dubrovniku porazna, a kao primjer naveo je Poreč koji ima čak 5 sportskih dvorana pa se na račun toga njihova sezona produljuje.
Direktor župskog Sheratona Damir Lukić istaknuo je kako najveći izazov predstavlja kadar.
– Sam sustav obrazovanja nije dobar, treba ga mijenjati i ići u populariziranje zanimanja kuhara i konobara kako bismo djecu vratili tome – istaknuo je Lukić.
Predsjednik strukovne grupe ugostitelja Ante Vlašić upitao je zašto bi netko htio doći u Dubrovnik gdje su 99 posto gostiju u restoranima stranci.
– Jesmo li previše skočili s cijenama? Jesmo li se previše okrenuli strancima? Što je razlog tome ne znam, ali na tome bi se trebalo fokusirati – rekao je Vlašić.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist