Natrag
17.2.2019 02:45

facebook

twitter

google

rss

dulist

Stao otkup, boce se gomilaju!

16.5.2012 @ 12:07 Andrea Falkoni Račić Aktualno
2;2

Podijelite:

Dubrovačko područje već je nekoliko mjeseci bez ovlaštenog sakupljača ambalažnog otpada. Butige trenutno, stoga, nisu u mogućnosti otkupljivati ambalažu od građana,

a to se prvenstveno odnosi na plastične i aluminijske boce za koje građani po komadu dobivaju 0,50 kuna.

Hoćemo li uskoro ostati zatrpani pod bocama, pitanje je koje se u ovakvoj situaciji logično nameće.
– Poštovani kupci, zbog problema između Fonda za zaštitu okoliša i koncesionara u našoj županiji, tj. ne postoji ovlašteni sakupljač ambalažnog otpada – trenutno nismo više u mogućnosti skladištiti / otkupljivati ambalažni otpad i molimo Vas za razumijevanje dok se situacija ne riješi – poruka je koja građane dočekuje na prijemu ambalaže jednog trgovačkog lanca u Dubrovniku.

Na poruku sličnog sadržaja naišli smo u još jednom trgovačkom lancu, dok su nam u trećem istaknuli kako otkupljuju samo staklene boce.

Drugim riječima, građani dubrovačkog područja koji vraćaju ambalažni otpad (aluminijske, plastične i staklene boce) te po komadu dobiju povratnu naknadu od 0,50 kuna to više nemaju gdje raditi. Jer, ne postoji koncesionar ovlašten za sakupljanje ambalažnog otpada, a njegovim nepostojanjem ni butige nisu u mogućnosti od građana otkupljivati ambalažu.

S nastalom situacijom upoznati su u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje rade na pronalasku rješenja.
– S obzirom na nepostojanje centra, odnosno mjesta gdje bi se prikupljeni ambalažni otpad obradio i prešao radi daljnjeg transporta do oporabitelja, na Vašem području trgovine su privremeno prestale s otkupom ambalaže od građana. Fond intenzivno radi na rješenju tog problema. Odabran je novi koncesionar, tvrtka Respekt iz Metkovića, koja će uspostaviti Centar za gospodarenje ambalažnim otpadom te će se nakon potpisivanja ugovora s Fondom obnoviti sakupljanje i preuzimanje ambalažnog otpada u trgovinama od građana – odgovorili su iz na upit duLista iz Fonda.

A kako je došlo do ove situacije, zašto se Čistoći posao odvoza plastične ambalaže do najbližeg centra, onog u Dicmu ne isplati po trenutnim cijenama, potražite u novom broju duLista koji je od ove srijede na kioscima.
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana