Aktualno

Stao otkup, boce se gomilaju!

Stao otkup, boce se gomilaju!

Dubrovačko područje već je nekoliko mjeseci bez ovlaštenog sakupljača ambalažnog otpada. Butige trenutno, stoga, nisu u mogućnosti otkupljivati ambalažu od građana,

a to se prvenstveno odnosi na plastične i aluminijske boce za koje građani po komadu dobivaju 0,50 kuna.

Hoćemo li uskoro ostati zatrpani pod bocama, pitanje je koje se u ovakvoj situaciji logično nameće.
– Poštovani kupci, zbog problema između Fonda za zaštitu okoliša i koncesionara u našoj županiji, tj. ne postoji ovlašteni sakupljač ambalažnog otpada – trenutno nismo više u mogućnosti skladištiti / otkupljivati ambalažni otpad i molimo Vas za razumijevanje dok se situacija ne riješi – poruka je koja građane dočekuje na prijemu ambalaže jednog trgovačkog lanca u Dubrovniku.

Na poruku sličnog sadržaja naišli smo u još jednom trgovačkom lancu, dok su nam u trećem istaknuli kako otkupljuju samo staklene boce.

Drugim riječima, građani dubrovačkog područja koji vraćaju ambalažni otpad (aluminijske, plastične i staklene boce) te po komadu dobiju povratnu naknadu od 0,50 kuna to više nemaju gdje raditi. Jer, ne postoji koncesionar ovlašten za sakupljanje ambalažnog otpada, a njegovim nepostojanjem ni butige nisu u mogućnosti od građana otkupljivati ambalažu.

S nastalom situacijom upoznati su u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje rade na pronalasku rješenja.
– S obzirom na nepostojanje centra, odnosno mjesta gdje bi se prikupljeni ambalažni otpad obradio i prešao radi daljnjeg transporta do oporabitelja, na Vašem području trgovine su privremeno prestale s otkupom ambalaže od građana. Fond intenzivno radi na rješenju tog problema. Odabran je novi koncesionar, tvrtka Respekt iz Metkovića, koja će uspostaviti Centar za gospodarenje ambalažnim otpadom te će se nakon potpisivanja ugovora s Fondom obnoviti sakupljanje i preuzimanje ambalažnog otpada u trgovinama od građana – odgovorili su iz na upit duLista iz Fonda.

A kako je došlo do ove situacije, zašto se Čistoći posao odvoza plastične ambalaže do najbližeg centra, onog u Dicmu ne isplati po trenutnim cijenama, potražite u novom broju duLista koji je od ove srijede na kioscima.
 
 

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo