HE Ombla

Stanovnici protiv HE Ombla

Stanovnici protiv HE Ombla

Cijena koju HEP nudi vlasnicma zemljišta u Prijevoru, Rožatu i Komolcu kreće se između 34 i 36 kuna,

rečeno je na današnjem sastanku s predstavnicima HEP-a  radi  očitovanja na prijedlog otkupa odnosno pokušaja sporazumnog rješavanje pitanja stjecanja prava vlasništva nekretnina u korist Elektorpivrede kao investitora projekta izgradnje Hidroelektrane „Ombla“.

Vlasnici i suvlasnici čini se nisu zadovoljni tom cijenom po metru četvornom, tako i najavom da će biti izvlašteni, a većina ih također ne želi hidroelektranu u svom susjedstvu. Prigovorili su kako ih nitko nije pismenim putem obavijesti o ovom Javnom pozivu.

– Nitko nije dobio poziv poštom, već se šalje poziv preko medija. Nitko me nije pozvao, sva sreća da se svi poznajemo– rekao je Vlaho Kisić odavši kako je očita namjera da na ovaj sastanaka dođe što manje ljudi.

– Sve ste to napravili u listopadu prošle godine kada ste pozvali samo najbliže susjede hidroelektrane – dodaje je Marin Pavlović.

– Recite nam kad je točno donesena odluka da je Vlada RH ovaj objekt proglasila nacionalnim interesom, gdje to piše i u kojem zakonu. Pokažite nam to jer ste to dužni prema zakonu o izvlaštenju u kojem se to spominje. Kad vam je izdana zadnja lokacijska dozvola. Svi smo dobili da je posljednja izdana 2006. No, ona se treba obnavljat svake dvije godine. Zanima me koji je posljednji datum lokacijske dozvole. Što je sa studijom utjecaja na okoliš. Gdje vam je garancija da cijelo ovo područje neće biti poplavljeno – pitala je Ljubica Matović iz Rožata.

Direktor Tomislav Paviša istaknuo je kako je lokacijska dozvola izdana 2006. godine, a nakon toga „načelna“  građevinska dozvola, no nije znao datum i godinu.

– To morate znati, trebate nam to pokazati, trebali ste doći pripremljeni. Jer lokacijska dozvola se mora produživat svake dvije godine, a građevinska dozvola vam još nije izdana, isto kao što još nije gotova ni studija utjecaja na okoliš – dodala je Matović.

– Jedna građevinska dozvola izdana je u kolovozu, a druga u rujnu prošle godine. A je li neki objekt od interesa za RH propisuje Zakon o energiji – dodao je odvjetnik Dubravko Arapović. No, ukoliko danas 84-ero vlasnika i suvlasnika zemljišta u Prijevoru, Komolcu i Rožatu,  ne pristanu na ponuđenu cijenu između 34 i 36 kuna po kvadratu, slijedi proces izvlaštenja.

– Svaka čestica ima svoj iznos. Ukoliko ne pristanete na nju, slijedi proces izvlaštena, kojeg obavlja Ured državne uprave u DNŽ, a u tom se procesu može dogovarati i nagoditi – istaknula je direktorica za pravne poslove u HEP- Anica Bobetić.

Tako su se vlasnici i suvlasnici, od kojih veći dio njih nije nazočio sastanku, trebali izjasniti slažu li se s ponuđenom cijenom.
 

Pročitajte još

Zaustavite HEP i gradnju HE Ombla

Dulist

Projekt HE Ombla “neisplativ i ekološki štetan”

Dulist

Predstavnici HEP-a na tribini o HE Ombla

Dulist