Hrvatska

Stanovi u Dubrovniku najskuplji, ali kupci nas sve manje pretražuju

Stanovi u Dubrovniku najskuplji, ali kupci nas sve manje pretražuju

Blagi porast cijena stanova tijekom prosinca većinom bilježe gradovi uz more, dok su među brojnim gradovima kontinentalne Hrvatske cijene porasle tek u Zagrebu.
Prema podacima portala Crozilla.com najveći mjesečni pad cijena stanova iznosio je 5,7 posto, a zabilježen je u Sisku gdje se za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 734 eura.
Promjena mjesečne cijene od 0,4 posto zabilježena je u Zagrebu i Bjelovaru. U tom su postotku cijene zagrebačkih stanova porasle, te se popele na 1611 eura, dok su u Bjelovaru pale i spustile se na 813 eura.
Jedva zamjetne mjesečne razlike u cijenama „kvadrata“ stanova, u visini od tek 0,1 posto, prema podacima portala Crozilla.com, zabilježene su u Osijeku i Varaždinu. U Osijeku se za metar kvadratni stana u prosjeku tražilo 974 eura, a u Varaždinu 1098 eura.

Na Jadranu i dalje najviše cijene

Podaci o cijenama stanova oglašavanih tijekom prosinca na portalu Crozilla.com pokazali su kako su najviše cijene kvadrata zabilježene na Jadranu gdje su se u većini gradova mogli pronaći stanovi s cijenama višim i od 5000 eura po metru kvadratnom. Najviše su cijene imali luksuzni stanovi na dobrim lokacijama: uz more ili u središtu grada, a velik utjecaj na cijenu ima i sam pogled na more.
Opatija i Dubrovnik ipak su cijenama odskakali od ostalih: u Dubrovniku su stanovi redom oglašavani s cijenama „kvadrata“ iznad 1000 eura, dok se u Opatiji moglo pronaći i one čija je cijena dosezala iznose više i od 10000 eura po metru kvadratnom. Oba su se grada od ostalih izdvajali i visinom prosječne oglašavane cijene metra kvadratnog: u Dubrovniku je iznosila 3025 eura, a u Opatiji 2914 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com najveći porast cijena stanova tijekom prosinca je zabilježen u Splitu gdje su cijene porasle za 0,8 posto i popele se na 2237 eura po četvornom metru.
Poreč tijekom prosinca bilježi prosječnu traženu cijenu od 1720 eura po metru kvadratnom, što je 0,2 posto manje no mjesec ranije. U jednakom postotku Pula bilježi porast cijena, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1320 eura.
Među povoljnijim jadranskim gradovima po pitanju cijena stanova tijekom prosinca bio je Senj u kojem se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1234 eura.

Zagrebački stanovi najtraženiji

Putem portala Crozilla.com tijekom prosinca su se najviše pretraživali stanovi u Zagrebu, a zatim oni u Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci i Zadru. Potencijalni strani kupci najviše su pretraživali stanove u Zagrebu, Puli, Splitu, Zadru i Opatiji, a najčešće su dolazili iz BiH, Njemačke, Austrije i Slovenije.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist