Aktualno

‘Standardizacija treba uvesti red bez otežavanja rada poduzetnicima’

'Standardizacija treba uvesti red bez otežavanja rada poduzetnicima'

Predstavnici nekoliko dubrovačkih hotelijera danas su sudjelovali na okruglom stolu na temu novog Pravilnika o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima iz skupine ugostiteljskih objekata – hoteli.

Organizatori su Sektor za turizam HGK i Županijska komora Dubrovnik, a cilj okruglog stola je razmotriti nacrt predmetnog Pravilnika te pripremiti konkretne primjedbe i prijedloge na postojeći tekst, koje će Komora uputiti Ministarstvu turizma.

Tijekom rasprave, koju je vodila Sanela Vrkljan, pomoćnica direktora Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore, prolazile su se odredbe pravilnika te su dane određene primjedbe na neke od njih.

Vrkljan je uvodno istaknula kako će se čuti mišljenja svih hrvatskih hotelijera kako bi se primjedbe i prijedlozi uputili Ministarstvu do 1. ožujka. Osvrnula se uvodno na bazene, koji se Pravilnikom navode kao dodatna ponuda, a čija veličina mora biti 60 ‘kvadrata’ umjesto dosadašnji 30, što će, čulo se, biti ograničavajuće za male hotele.

Isto tako naglasila je kako se prijedlogom Pravilnika hotel može opredijeliti za četiri vrste, no i tu bi se mali hoteli mogli naći u problemima budući da se oni mogu svrstati tek pod ‘mali i prijateljski’.

– Ja kao mali hotelijer nisam vidjela da se mogu pronaći u drugim vrstama – rekla je Vrkljan. Primjedba će se uputiti i za uslugu tajnice 12 sati dnevno za kongresne, poslovne hotele i hotele za sastanke budući da za to, smatraju, nema potrebe, jer će to biti dodatni trošak hotelima.

Jednako tako, hotelijeri smatraju da se primjedba mora uputiti i za priobalni odmorišni hotel, odnosno da iz Pravilnika treba izostaviti ograničenja postotaka smještajnih jedinica koje bi u takvim hotelima trebali imati pogled na more. Naime, svi smatraju kako je u interesu investitora da, ukoliko je to moguće, što više smještajnih jedinica i ima pogled na more. Smatraju također kako se treba razmotriti i uvjet o kvadraturi wellnessa za wellness hotele. Naime, pravilnik propisuje da površina wellnessa u takvim hotelima mora biti 3 metra četvorna po krevetu, što bi značilo da ako hotel ima 100 kreveta, wellness mora imati 300 ‘kvadrata’.

– Napisat ćemo da se takva stavka razmotri s obzirom da u Hrvatskoj zapravo nijedan hotel nije isključivo wellness hotel – rekla je Vrkljan.

– Bilo je naznaka kako će s ovim Pravilnikom kriteriji biti labaviji te su novinari prema tome bili kritični. No, osobno smatram da to ne mora nužno značiti ništa loše jer je na nama svima da budemo što je moguće bolji i kvalitetniji, a ne moramo 100 posto robovati standardizaciji. Ne kažem da je ne treba biti, jer svi mi koji putujemo po svijetu vidimo u kakvim hotelima s 4 i 5 zvjezdica spavamo, i mi smo tu itekako dobro pravilnicima postavljeni. Ako možemo na jedan način olakšati djelatnost, to podržavam – rekao je Željko Miletić, predsjednik Strukovne grupe hotelijera, a s njim se složila i Sanela Vrkljan:

– Standardizacija bi trebala uvesti reda, ali ne na način da otežava poduzetnicima rad.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist