Zanimljivosti

Sretno vam Valentinovo!

Danas se diljem svijeta obilježava Valentinovo, blagdan zaljubljenih i dana Svetog Valentina. No, to nije blagdan novijeg datuma, unatoč tome što je posljednjih godina (pa i desetljeća) postao poprilično komercijaliziran.

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin.
Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti. Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.

Tradicije Valentinova su različite po zemljama
U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovsku pjesmu. U Wales-u se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku ‘ti imaš ključ mog srca’. U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.

Izrazite ljubav… Ne samo svojoj boljoj polovici, već svojim roditeljima, braći i sestrama te svim dragim prijateljima. Izrazite ljubav… Riječima, zagrljajem i poljupcem, a ne samo darovima.
Izrazite ljubav… Bliskim osobama svaki dan, a ne samo za Valentinovo.

Pročitajte još

[VIDEO] Po ričeti Marove none skuhajte štufani grah

Dulist

PORAST OD 14 POSTO Hrvati sve više kupuju preko Interneta

Dulist

UHVATILI SMO TRENUTAK Ljubav na Postiri

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija