Zanimljivosti

Sretan rođendan tete Danica!

Sretan rođendan tete Danica!

Naša sugrađanka Danica Casagrande, poznata i kao teta Danica, navršila je danas 90 godina života.

Posjetimo, tete Danica najstarija je dubrovačka vodička, ujedno i najstarija spisateljica, a iza sebe ima i dvije objavljene knjige „Moja putovanja“ i „Sve moje godine“.

Kako bi joj čestitale 90. rođendan, danas su je u njenom domu u Gružu posjetile članice Art kluba gruške podružnice Matice umirovljenika. A teta Danica, koja je posljednjih godina slabijeg zdravlja, bila je iznimno sretna posjetom njenih prijateljica iz Gruža, u kojem i sama živi već više od šest desetljeća.

Danica Casagrande rođena je 15. ožujka 1922. godine u Stomorskoj na otoku Šolti, odakle se s obitelji preselila u Split. Davne 1938. godine njen otac zaposlio se u Dubrovniku kao povjerenik Saveza pomoraca, pa se i ona nakon završene Građanske srednje škole doselila u Dubrovnik gdje joj je u istoj ustanovi ponuđen posao činovnice.  

Početkom Drugog svjetskog ponovno se vratila u Split, a odatle je zbog nesigurne ratne situacije prešla na Vis te zatim u El Shattu, poznati egipatski izbjeglički zbijeg, gdje je provela dvije godine. Neposredno poslije rata vratila se ponovno u Dubrovnik i udala se 1946. godne za dubrovačkog pomorca Balda Casagrandea. Danica i Baldo Casagrande imaju dvije kćeri Katiju i Željku, troje unučadi i troje praunučadi. 

Teta Danica punih 59 godina bila je turistički vodič, pa je s pravom nazivaju ne samo najstarijom dubrovačkom, već i hrvatskom vodičkom. U mirovinu je otišla kao turistički vodič putničke agencije Atlas. A još je do prije četiri godine znala voditi goste. 

Čestitkama povodom njenog 90. rođendana pridružuje se i duList!
 

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist