Zanimljivosti

SRETAN ROĐENDAN MIHI! Na današnji dan rodio se naš proslavljeni sportaš

SRETAN ROĐENDAN MIHI! Na današnji dan rodio se naš proslavljeni sportaš

Baš na današnji dan, 20. travnja 1984. godine, u Dubrovniku je rođen plivač, jedan je od najtrofejnijih hrvatskih sportaša, višestruki europski i svjetski rekorder, Mihovil Španja. Natječe se u kategorijama osoba s tjelesnim nedostatkom i najtrofejniji je hrvatski športaš uopće, s više odd stotinu medalja raznih ssvjetskih plivačkih natjecanja za osobe s invaliditetom. Više od polovice maedalja su – zlatne.

Najzapaženije rezultate je postigao na Paraolimpijskim igrama u Ateni 2004. godine, gdje je osvojio tri brončane medalje u disciplinama 100 m leđno, 200 m mješovito i 400 m slobodno.

Zanimljivo je istaknuti da sam već sa godinu i pol dana starosti proplivao, a tek sam nakon nepune dvije prohodao. Sa napunjenih 6 godina upisujem školu plivanja u plivačkom klubu „Jug“ iz Dubrovnika. Sa 14 godina postajem član hrvatske plivačke reprezentacije na čelu sa gospođom Anom Sršen, koja me je i nagovorila da se priključim reprezentaciji, zapisat će sam Španja u svojoj biografiji, koju prenosimo.

U bogatoj riznici medalja i priznanja istaknuo bih ona najveća postignuća. 1999. godine na Europskom prvenstvu u Njemačkoj postao sam viceprvak Europe u discipini 400m slobodno, te krajem iste godine počinjem suradnju sa svojim sadašnjim trenerom gospodinom Deanom Kontićem, prof. S njim ostvarujem odličnu suradnju koja je temelj svih mojih rezultata dosada.

2000. godine na svojim prvim Paraolimpijskim igrama u Sydneyu ostvario sam plasman u 3 A finala, u disciplinama 100m leđno, 400m slobodno i 100m prsno postigao sam 2 peta i jedno sedmo mjesto. Zbog tih rezultata od strane Hrvatskog olimpijskog odbora proglašen sam vrhunskim sportašem 1. kategorije. 2001.godine na Europskom prvenstvu u švedskom gradu Stockholmu postao sam prvak Europe u disciplini 400m slobodno. Istu sam godinu završio kao prvoplasirani na svjetskoj rang listi u navedenoj disciplini. 2002.godine na Svjetskom prvenstvu u Argentini u disciplini 100m leđno postao sam viceprvak svijeta, dok sam na 400m slobodno osvojio brončanu medalju te u općoj konkurenciji od 85 plivača u maratonu od 5 kilometara ostvario plasman na 4.mjesto. 2003.godine postajem europski rekorder u 50m bazenima u disciplinama 800 i 1500m slobodno.

Na Paraolimpijskim igrama u Ateni 2004. godine uspio ostvariti najveći doseg u dosadašnjoj karijeri. U disciplinama 100m leđno,200m mješovito i 400m slobodno osvojio sam brončane medalje i time postao prvi sportaš s invaliditetom od hrvatskog osamostaljenja sa osvojenom medaljom na Paraolimpijskim igrama.
Na mom drugom po redu Svjetskom prvenstvu održanom u Južnoafričkoj republici 2006. godine isplivao sam broncu u disciplini 100m leđno kao prvi Europljanin, dok sam u ostale dvije utrke, 200m mješovito i 400m slobodno ostvario plasman na četvrto i peto mjesto na svijetu.

Prošle sam godine isplivao svjetski rekord u Dubrovniku na međunarodnom plivačkom mitingu „Zlatni Orlando“ u disciplini 50m prsno. To je ujedno i prvi svjetski rekord postignut u Dubrovniku, što me posebno veseli. Također sam isti rušio još dva puta na Svjetskom kupu održanom krajem svibnja 2008. godine u Berlinu.

Na mojim trećim Paraolimpijskim igrama nastupio sam u rujnu prošle godine u Pekingu. Ušavši u tri A finala, te ostvarivši dva šesta i jedno sedmo mjesto u finalim, došao sam do ukupno 9 A finala paraolimpijskih igara i osvojenih tri olimpijske brončane medalje…

Najboljim sportašem sa invaliditetom u Hrvatskoj od strane Hrvatskog športskog saveza invalida proglašen sam četiri puta, dok sam 2002. i 2004.godine dobio priznanje za najboljeg sportaša grada Dubrovnika. Hrvatski olimpijski odbor također mi je dva puta dao nagradu najboljeg sportaša sa invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

2004. godine dobivam nagradu i Plaketu Dubrovačko-neretvanske županije za doprinos ugledu i promociji svoje županije u zemlji i svijetu, kao i Nagradu grada Dubrovnika 2005. godine za izuzetne uspjehe na Paraolimpijskim igrama u Ateni. Također sam dobitnik nagrade „Franjo Bučar“ koju dodjeluje ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za iznimna sportska dostignuća. Predsjednik republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao me „Redom Danice hrvatske sa likom Franje Bučara“ kao i sve osvajače olimpijskih medalja iz Atene.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist