Kultura

Sretan rođendan, gospar Luko!

Sretan rođendan, gospar Luko!

Sretan rođendan, gospar Luko! Na današnji dan 1943. rodio se uvaženi akademik Luko Paljetak, istaknuti pjesnik, pisac, prevoditelj, kazališni i likovni kritičar, polimat u punom smislu te riječi.

Iz njegove bogate biografije, čiji je dio prenesen i u Gradoplovu našeg Sebastiajna Vukosavića, kako je redoviti je član HAZU od 1997. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja, među kojima nagrade grada Dubrovnika za životno djelo 2005. godine i Nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo 2012. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija. Jedan je od najplodnijih suvremenih hrvatskih pjesnika; objavio je tridesetak zbirki pjesama za odrasle, desetak za djecu i isto toliko pjesničko-grafičkih mapa. Stvaralaštvo za djecu, kazališne i radiodrame te znanstveni rad ravnopravni su segmenti njegova opusa.

Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge). Godine 2004. objavio je i svoj prvi roman, Skroviti vrt.

Prevodi s engleskoga, francuskog i slovenskog jezika. 2013. godine, uz 70 rođendan objavljena je stota knjiga akademika Luka Paljetka, kako je zapisao akademik Tonko Maroević, jednog od najplodnijih i najustrajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika i književnika, koji se svojom širinom teško da uklopiti u neke granice i okvire (osim onih koje sam sebi zadaje).

Za kraj, podsjetit ćemo još jednom kako je povodom rođendana akademika Paljetka Matica hrvatska, ogranak Dubrovnik, izdala zbirku pjesama ‘Gorka zora’, koja će se predstaviti ovog ponedjeljka, 20. kolovoza, u palači Sponza s početkom u 21 sat.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist