Natrag
26.4.2018 09:45

facebook

twitter

google

rss

dulist

Sretan imendan svima koji nose ime sv. Antuna

13.6.2012 @ 9:16 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti

Podijelite:

Spomendan je svetog Antuna Padovanskog, kršćanskog sveca rođenog 1195. godine u Lisabonu.

Stupivši u red svetog Franje dobio je ime Antun, a naslov Padovanski dobio je po tome što je umro u Padovi gdje počivaju i njegovi posmrtni ostatci.

U ranoj svojoj mladosti učio se znanju i nabožnom životu kod svećenik stolne lisabonske crkve te se u petnaestoj godini odlučio posvetiti Bogu, pa stupa u samostan Augustinaca kraj Lisabona. zaredio se za svećenika osam godina kasnije.

Crkva ga je proglasila naučiteljem zbog njegove jake čežnje i oduševljenja za širenjem Evanđelja i života po poruci Božje riječi. Posjedovao je briljantan talenat naučavanja i propovijedanja. a bio je sjajan u tome da ljubeći Božju riječ i razumijevajući je, donese je i prilagodi svakodnevnim situacijama života.

Časti se kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat.
Svima koji nose Antunovo ime čestitamo imendan!
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana