Politika

Središnjica dubrovačkom SDP-u: Izaberite sami!

Središnjica dubrovačkom SDP-u: Izaberite sami!

Na danas održanom Glavnom odboru SDP-a u Zagrebu donesen je zaključak kojim se organizacijama na lokalnoj razini ostavlja sloboda isticanja kandidata za izvršne i predstavničke funkcije lokalne i regionalne samouprava.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, govoreći o predstojećim lokalnim izborima, rekao je kako SDP izuzetno poštuje lokalnu autonomiju te da im je ona vrlo važna.

– No, moramo se dogovoriti o nekim zajedničkim načelima, što možemo, što ne možemo, s kim možemo, a s kim ne možemo – poručio je Milanović, koji je ustvrdio kako SDP može surađivati samo sa svojim koalicijskim partnerima s kojima državu mukotrpno pokušava "dovesti na pravi kolosijek".

– To je pravilo kojega ćemo se držati i na lokalnim izborima – rekao je Milanović.

Dakle, središnjica je dala potporu općinskim, gradskim i županijskim organizacijama SDP-a te na njih prenijela odgovornost za isticanje kandidata za gradonačelnike, načelnike, župana te kandidata za predstavnička tijela na regionalnoj i lokalnoj razini.

To dakako ne znači da će svaka organizacija i istaknuti kandidata iz redova stranke, već ostaje mogućnost isticanja nestranačkih kandidata ili podrške kandidata drugih stranaka. Sve će to, kao što je danas potvrđeno, biti samostalna odluka članstva na terenu.

Vrijedi istaknuti i trenutne rezultate ankete na portalu duLista, na kojoj je u svega dva dana o mogućem SDP-ovom kandidatu glasovalo čak 379 čitatelja. Najveći broj naših čitatelja smatra kako bi ispred SDP-a najbolji kandidat za gradonačelnika bio nestranački Mateo Milković, inače rektor Sveučilišta u Dubrovniku na odlasku, koji je zasad osvojio 24 posto glasova.

Među ljudima iz stranke najbolje stoji zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić s 21,4 posto glasova. Treći rezultat u duListovoj anketi drži nekadašnji SDP-ov gradski vijećnik Joško Mikulić s 19,8 posto, a solidan rezultat bilježi i trenutni gradski vijećnik SDP-a Mujica Zijadić s 14 posto glasova.

Dva istaknuta člana SDP-a koja su dosad iskazala svoju želju za kandidaturom, Niko Šalja i Mladen Gojun, na našoj listi zauzimaju tek peto i šesto mjesto. Šalja je zasad uspio osvojiti naklonost 12,9 posto našeg čitateljstva, dok je Gojun dosta slabiji sa svega 5,8 posto glasova. “Fenjeraš” u ovom izboru, gradski vijećnik i direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed, zasad je na 2,1 posto glasova.

Naravno, naša anketa i dalje ostaje otvorena i bit će zanimljivo pratiti stanje u glasovima što se vrijeme odluke u SDP-u bude sve više bližilo.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist