Županija

SRĐEVCI ŽUPANIJSKIM VIJEĆNICIMA ‘Ne davajte pištolj u ruke onima koji podižu tužbe od 500 milijuna eura’

SRĐEVCI ŽUPANIJSKIM VIJEĆNICIMA 'Ne davajte pištolj u ruke onima koji podižu tužbe od 500 milijuna eura'

Županijski vijećnik s liste Srđ je Grad Marko Giljača i predstavnik inicijative Srđ je naš Đuro Capor održali su konferenciju za medije uoči Županijske skupštine, koja je u tijeku. Razlog su izmjene i dopune Županijskog prostornog plana, koje su na dnevnom redu današnje sjednice.

-Vijećnici danas imaju prvi put priliku iskazati svoj stav i odlučiti hoće li nastaviti pogodovati projektu golfa na Srđa. Naime, danas će prvi put predstavničko tijelo glasovati o proširenju obuhvata golfa na Srđu sa 100 na 310 hektara. Vijećnici će glasovanjem dati ili neće dati legitimitet svemu onome protiv čega se borimo još od 2006. od kad datira kasnije poništena olduka tadašnjeg povjerenika Želimira Bosnića. Nadam se da će glasati po svojoj savjesti i da neće dati pištolj u ruke onima koji podižu tužbe od 500 milijuna eura protiv Republike Hrvatske – rekao je Giljača.

-Pred vijećnicima su danas izmjene Županijskog plana gdje se pokušava legalizirati nezakonito docrtano. Još 2015. župan je, kao i prije njega povjerenik Sanaderove vlade Želimir Bosnić, donio odluku da je obuhvat golfa na Srđu 310 hektara, a ne 100 kao što je donijela Županijska skupština. Time je uzurpirao ovlasti, slično kao i povjerenik Bosnić. Ono što je on napravio 2015. bio je preduvjet za izdavanje građevinskih dozvola, lokacijskih i studije utjecaja na okoliš za projekt golfa na Srđu. To je bio i preduvjet za arbitražni zahtjev Razvoja golfa, na koji već sada građani Hrvatske troše milijune kuna javnog novca. To je kontinuitet izdaje javnih interesa i kontinuitet pogodovanja ovom projektu. Župan kao Poncije Pilat sada, za ono što je nezakonito napravio 2015., daje županijskim vijećnicima na odluku povećanje i naknadnu legalizaciju obuhvata projekta na Srđu. Nadamo se da do toga ipak neće doći te da će vijećnici, svjesni stotina milijuna eura koji prijete građanima RH u slučaju negativne presude u Washingtonu, odbaciti ove izmjene. Napominjem da se legalizacijom ovih izmjena jačaju argumenti tvrtke Razvoj golf da je njihov arbitražni zahtjev opravdan i da je obuhvat golfa na Srđu zaista 310 hektara, a ne 100 kao što je to presudom Visokog upravnog suda 2014. presuđeno – rekao je Đuro Capor.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist