Politika

SRĐEVCI PORUČUJU: ‘Sanitat nastavlja pljačkati građane Dubrovnika’

SRĐEVCI PORUČUJU: 'Sanitat nastavlja pljačkati građane Dubrovnika'

KLGB Srđ je Grad u priopćenju za medije osvrnula se na postupanje gradske tvrtke Sanitat vezano za ovrhe koje se provode, kako tvrde, unatoč odlukama Visokog upravnog suda, Vrhovnog i Ustavnog suda kojima se ukida nezakonita ‘Odluka o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku’. Srđevci samtraju kako je to ‘skandalozan, nezakonit i nemoralan čin’.

-Što mi građani moramo napraviti da se ova pljačka zaustavi!? Građani Dubrovnika dobro se sjećaju ‘Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku’ (Sl. glasnik Grada Dubrovnika 12/09.). Ova je Odluka mnoge od nas dovela u velike financijske neprilike, a Sanitatu d.o.o. priskrbilo epitete ‘utjerivača dugova’, ‘kriminalne organizacije’ koja pljačka vlastite građane. Nažalost, promjenom vlasti – ništa se nije promijenilo. Građani Dubrovnika dobro znaju da je sporna Odluka iz 2009. u cijelosti bila ukinuta presudom Visokog upravnog suda te se tada postavilo pitanje – na koji način oni građani kojima je ovršena imovina u ovršnom postupku prije donesene presude Vrhovnog suda (2014.) mogu tu imovinu vratiti. Ovršenim građanima, ali i svim oštećenima nezakonitim djelovanjem, nije preostalo puno pravnih mogućnosti (što su potvrdile sve pravne instance u RH). To je nepravedno i ostavlja gorak ukus nepovjerenja u one javne tvrtke koje su trebale biti servis nas građana, a koje su u međuvremenu postale predatori naše imovine – navode u priopćenju za medije Srđevci te nastavljaju:

-Ono što je doista vrhunac bezobrazluka kojeg Sanitat nastavlja raditi jest to da se i nakon ukinuća nezakonite Odluke, ali i presuda Vrhovnog i Ustavnog suda koje svjedoče o njezinoj nezakonitosti, na osnovi te iste Odluke – nastavljaju ovršni postupci. Ono što nas je šokiralo jest činjenica da je u razdoblju od 2009. godine do 2014. godine pokrenuto 877 ovrha, a od 1. siječnja 2014. godine (godine u kojoj se ukida Odluka kao pravni temelj ovršnih postupaka) do 14. veljače 2018. godine ukupno 1203 postupka (!), te je od ovršenih građana naplaćeno: glavnica: 1.875.270,71 kn, kamate: 1.184.720,78 kn, odvjetnički troškovi: 424.129,17 kn. Nadalje, Sanitatu ostaje još iznos koji je preostao za naplatu u već pokrenutim i planiranim postupcima od ukupno: 936.124,95 kn.

Dakle, premda je sporna Odluka ukinuta 30. svibnja 2014. postupci ovrha su nastavljeni i nakon četiri godine ovršeno je od građana 3.484.120,66 kn, a još se 936.124,95 kn planira naplatiti! Mi iz Srđ je Grad smatramo da je ovo sramotna činjenica! Ovim se pokazalo da tvrtka Sanitat d.o.o. koja je u većinskom vlasništu Grada Dubrovnika, dakle, nas građana Dubrovnika, svjesno pljačka vlastite građane vjerojatno računajući da se ljudi neće upustiti u pravne postupke koji bi zaštitili svoja prava. Mi iz Srđ je Grad smatramo da je gradonačelnik Franković vrlo dobro upoznat s ovom činjenicom, ali da iz nekog razloga zatvara oči. Vjerujemo da je također upoznat s činjenicom da su podnesene i pritužbe Ministarstvu uprave i graditeljstva (obzirom da se radi o društvu koji obavlja komunalne djelatnosti). Srđ je Grad će po ovom pitanju sigurno zatražiti razgovor s gradonačelnikom jer nova gradska uprava mora pronaći način da se najprije zaustave svi postupci ovih pravno upitnih i moralno neutemeljenih ovrha i da se ovršeni građani obeštete.

Jedino tako moguće je vratiti ugled gradske uprave, ugled koji je teško kompromitiran i narušen u mandatu bivšeg gradonačelnika Vlahušića. To je odgovornost od koje gradonačelnik Franković ne smije bježati. KLGB Srđ je Grad u ovom će ispravljanju očigledne nepravde zastupati zahtjeve oštećenih građana, a građanima preporučamo da se organiziraju i traže natrag ono što im je nepravedno oduzeto. Ovoj se pljački mora stati na kraj! – navodi se u priopćenju za medije KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist