Politika

SRĐEVCI O REVELINU ‘Ako je novi ugovor nezakonit, slijedi kaznena prijava!’

Kandidacijska lista građana birača Srđ je Grad uputila je priopćenje za medije povodom najave gradonačelnika Vlahušića o sklapanju novog ugovora o zakupu tvrđave Revelin s Lukšom Frankovićem.

– S obzirom na aktualizirano pitanje sklapanja novog Ugovora o zakupu poslovnog prostora Revelina, koje svoj epilog čeka po dovršetku istrage koju je USKOK pokrenuo u veljači 2015.: „zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti“, a koja se izravno tiče zlouporabe položaja i ovlasti gradonačelnika Andra Vlahušića, KLGB Srđ je Grad želi javno postaviti pitanja vezana uz sklapanje novog Ugovora o zakupu, o kojima će raspravljati i na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Prema tada važećem Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (NN125/11), koji je bio djelomično izmijenjen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora i koji je stupio na snagu 18. lipnja 2015. (NN 64/15), Zakupodavac je Zakupcu poslovnoga prostora koji u potpunosti izvršava obveze iz ugovora o zakupu, „najkasnije 60 dana prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen, trebao ponuditi sklapanje novog ugovora o zakupu na određeno vrijeme – ne dulje od 5 godina“.

Ugovor o zakupu prostorija u Revelinu bio je sklopljen 4. kolovoza 2010. i to na zakonski rok od 5 godina koji je trebao početi “teći od dana početka obavljanja ugostiteljske djelatnosti zakupnika u zakupljenom prostoru…” (čl. 5), ali tako da se “Ugostiteljska djelatnost Zakupnika mora početi obavljati u zakupljenom prostoru najkasnije do 15. listopada, 2010 godine.” (čl. 5)

Kako je taj krajnji zakonski rok isteka Ugovora trebao biti 15. listopada 2015. postavljamo sljedeća pitanja:
1. Je li Grad Dubrovnik, odnosno gradonačelnik Vlahušić, uopće poslao pisanu ponudu tadašnjem Zakupcu u zakonskom roku, a to znači najkasnije do 15. kolovoza 2015.?
2. Ukoliko su je poslali, tko je prethodno određivao uvjete novog Ugovora?
Budući je tadašnji Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora pravno regulirao pitanje o rokovima u kojim zakupodavac mora dati pisanu ponudu, tako je isti Zakon regulirao i rokove u kojima je Zakupac morao dati svoj odgovor. Zakonom se predviđa i okolnost u kojoj Zakupac ne prihvati ponudu u roku od 30 dana. U tom slučaju zakupni odnos prestaje istekom roka na koji je ugovor sklopljen, a Zakupodavac nakon stupanja u posjed tog poslovnoga prostora raspisuje javni natječaj za davanje u zakup poslovnoga prostora u kojem početni iznos zakupnine ne može biti manji od iznosa zakupnine koji je ponuđen sadašnjem zakupniku, ako će u prostoru nastaviti s obavljanjem iste djelatnosti.

S obzirom na gore navedeno, naše je pitanje sljedeće:
1. Je li tadašnji zakupnik uopće primio pisanu ponudu Grada Dubrovnika i je li na nju odgovorio u zakonskom roku do najkasnije 15. rujna 2015.?
Ako to nije napravio, a rokovi Ugovora iz 2010. istekli su još 15. listopada 2015. tada se pravno gledajući otvara jedina mogućnost, a to je – raspisivanje javnog natječaja!

S obzirom na to da KLGB Srđ je Grad želi da se sve dvojbe oko ovih pitanja što prije riješe, vjerujemo da će sadržaji u Revelinu uskoro zaživjeti na opće zadovoljstvo svih građana Dubrovnika i u skladu sa Zakonom.
Stoga naglašavamo da ukoliko zakonska procedura iz Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora nije poštovana ili su probijeni zakonski rokovi, Gradonačelnikov je potpis na novi Ugovor o zakupu Revelina sve dublje zapadanje u očigledno bezakonje, na koje ćemo, u interesu građana Grada Dubrovnika, ali i u interesu budućeg zakupca Revelina, biti prisiljeni reagirati kaznenom prijavom – priopćenje je KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

NOVI CRODEMOSKOP HDZ uvjerljivo prvi, SDP i Domovinski pokret dodatno ‘potonuli’

Dulist

ŽUPANIJSKI VIJEĆNIK MARKO GILJAČA Uzalud županu legitimitet i legalitet kad se dogodi pomor stonskih kamenica

Andrea Falkoni Račić

Već 2024. godine mogli bismo imati novu dvoranu za Svjetsko rukometno prvenstvo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija