Politika

SRĐEVCI O BankoMATU Gradske službe mogle su već odavno djelovati

SRĐEVCI O BankoMATU Gradske službe mogle su već odavno djelovati

Kandidacijska lista građana birača ‘Srđ je Grad’ osvrnula se u priopćenju za javnost na prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića kojim bi se trebao riješiti problem s bankomatima na Stradunu. Ističu kako se njegovim rješenjem ‘loptica’ prebacila na Ministarstvo kulture.
-Doduše, prije Ministarstva kulture, kao i prije Grada Dubrovnika, Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad, član liste Dajmo ruke na ‘savjetovanju s javnošću’ u nedavnoj organizaciji Grada Dubrovnika je izjavio: ‘Potrebno je zabraniti kantunale, u zoni A te na zaštićenim objektima u svojstvu kulturnog dobra uvesti konzervatorsku suglasnost za bankomate…’ i da se tada slušalo ‘predsjednika’ problem bi već bio riješen.
Međutim ono što se potpuno stavilo po strani jest činjenica da je Grad Dubrovnik u staroj gradskoj jezgri mogao i prije djelovati. Prema trenutno važećem ‘Planu korištenja javnim površinama’ jasno je da svi novi bankomati nemaju osnovu za gospodarsku djelatnost.
Naime, točkom 5 Plana korištenja javnim površinama u povijesnoj su jezgri definirani pješački koridori i to radi ‘svrhovitog korištenja javnim površinama i osiguranja nesmetanog prolaza pješaka’. Ti pješački koridori su: Brsalje, Vrata od Pila, Poljana Paska Miličevića, Placa, Pred Dvorom, Od Puča, Široka, Boškovićeva, Miha Pracata, Lučarica, Sv. Dominika, Vrata od Ploča. Upravo u nastavku točke 5 se navodi da ‘u navedenim ulicama neće razmatrati zahtjevi za dodatnim zauzimanjem javnih površina, a već dodijeljene površine se mogu po potrebi umanjiti ili ukinuti’.
To znači da vlasnici prostora na kojima su postavljeni novi bankomati ne mogu zatražiti dodjelu javne površine koja se koristi ispred bankomata, odnosno, ovi se zahtjevi neće razmatrati.
Obzirom da je potpuno jasno da niti jedan od ovih bankomata ne može raditi i donositi veliku materijalnu korist vlasnicima bez korištenja javne površine ispred njega, to znači da se prema važećem Planu trenutno krši komunalni red i bespravno koristi javna površina te su u skladu s tim gradske službe trebale već odavno djelovati – navode Srđevci u priopćenju za javnost.

Foto: Srđ je Grad

Pročitajte još

Na Pile u sezoni stižu zaštitari!

Andrea Falkoni Račić

Branko Bačić: Zoran Milanović već četiri godine krši ustav

Dulist

O MILANOVIĆEVOJ KANDIDATURI Peđa Grbin Ustavnom sudu: Nemojte nas zavlačiti

Dulist