GradPolitika

SRĐEVCI: Nećemo podržati Lazarete, kao ni amandmane koje ne dobijemo prije sjednice

SRĐEVCI: Nećemo podržati Lazarete, kao ni amandmane koje ne dobijemo prije sjednice

Gradski vijećnici ”Kandidacijske liste grupe birača Mara Kristića” predstavili su u ponedjeljak u Dubrovniku svoje prijedloge amandmana koje će iznijeti na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća 30. svibnja prilikom rasprave o proračunu za 2015. godinu.
Kako je na konferenciji za novinare istaknuo vijećnik Ljubo Nikolić, s nadležnim gradskim službama raspravljalo se o ukupno 25 tema, od čega je njih 11 već ranije uvršteno u prijedlog proračuna.

”Ostaje 14 tema koje ćemo predlagati amandmanima. Ukupna vrijednost amandmana je nešto više od dva milijuna kuna”, rekao je Nikolić te dodao kako se najveći dio tog iznosa odnosi na amandman sufinanciranja troškova plaća u Dječjim vrtićima Dubrovnik.
Član ”KLGB Mara Kristića”, poznatije kao ”Srđ je Grad”, Marko Giljača naglasio je kako Grad Dubrovnik trenutno pokriva 88 posto troškova za plaće u Dječjim vrtićima, te kako njihov prijedlog predviđa 100 postotno pokrivanje takvih troškova čime bi se omogućili jeftiniji vrtići roditeljima.
”Na taj način će se osloboditi sredstva i smanjiti cijenu koju roditelji plaćaju za cijenu vrtića. Za to predviđamo dodatnih milijun i 100 tisuća kuna čime se omogućuje linearno spuštanje cijena za 150 kuna, odnosno s 550, 600 i 650 kuna, na 400, 450 i 500 kuna”, rekao je Giljača te dodao kako bi ova mjera obuhvatila svu djecu u vrtićima.
Prema amandmanima izjednačila bi se i prava i pogodnosti prilikom upisa u vrtiće za civilne i ratne invalide, a ”Srđevci” najavljuju i pokretanje braniteljskog portala u Dubrovniku, kao i subvencioniranje zrakoplovne linije Dubrovnik – Frankfurt.
Govoreći o projektu obnove Lazareta, za koje je u prijedlogu proračuna osigurano 10 i pol milijuna kuna za radove za koje dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić tvrdi kako ih nije naručio, vijećnik Ljubo Nikolić je rekao kako tu stavku neće podržati.
”Iz dostavljene dokumentacije nije jasno tko je naručio te radove i kako su izvedeni, tražit ćemo da se sredstva za ovu proračunsku poziciju ne dodijele već da ostanu rezervirana iz kreditnih sredstava i u trenutku kada se dobije dovoljno informacija, to se može onda usvojiti na bilo kojem rebalansu proračuna”, rekao je Nikolić te također dodao kako će tražiti osnivanje Fonda za otkup stanova u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika.
”Grad je suočen s iseljavanjem stanovnika iz povijesne jezgre i mislim da bi se kroz ovaj fond moglo otkupiti 10 do 20 stanova godišnje”, rekao je Nikolić.
Odgovarajući na novinarska pitanja Maro Kristić je istaknuo kako vjeruje da će svi njihovi amandmani biti usvojeni, te dodao kako njihova tri vijećnika neće prihvatiti nijedan amandman koji im ne bude dostavljen prije same sjednice.
”Ako ne dobijemo prijedloge amandmana ostalih stranaka na vrijeme, odnosno danas ili sutra nećemo ih prihvatiti jer ne možemo na samoj sjednici procijeniti je li neki amandman dovoljno dobar ili ne”, rekao je Kristić.
Inače u dubrovačkom gradskom vijeću sjedi deset vijećnika lijeve koalicije HNS-SDP-HSU, osam vijećnika desne koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HSLS-BUZ-HDS, četiri vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora, te tri vijećnika liste ”Srđ je Grad”. Formalno većinu nema nitko, a prema dosadašnjem radu u tzv. programskoj koaliciji su desna koalicija koju predvodi HDZ, DDS i lista Srđ je Grad.

Cjelokupnu listu amandmana možete pronaći OVDJE.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist