Politika

SRĐEVCI: Izvjesna je opasnost da Grad završi na zloglasnoj Listi ugrožene svjetske baštine

SRĐEVCI: Izvjesna je opasnost da Grad završi na zloglasnoj Listi ugrožene svjetske baštine

Kandidacijska lista građana birača Srđ je Grad osvrnula se na izjavu ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš da Ministarstvo ne izdaje lokacijsku dozvolu za Fort Imperial, nego samo kad je u pitanju projekt golfa.

– Upravo je to potvrda opasnosti i neizvjesnosti pred kojom se našao Muzej domovinskog rata. To je još jedan razlog da se Ugovor o koncesiji pod hitno deklarira raskinutim pred Gradskim vijećem – na čemu je KLGB Srđ je Grad inzistirala na prethodnoj redovnoj i izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća.

Razlog tome leži u činjenici da upravo Ministarstvo daje lokacijsku dozvolu za čitavu I fazu izgradnje Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka sjever i Bosanka jug u kojoj je, prema izglasanom UPU-u, tvrđava Imperijal sastavni dio.

Ovim se ministrica ogradila i namjerno prešutjela činjenicu da ona ipak daje odobrenje i za tvrđavu Imperijal, između svih ostalih sadržaja iz I faze izgradnje projekta koji su propisani UPU-om.
Postoji nemali broj dokaza o namjeri Razvoj Golfa da potpuno nezakonitim povećanjima komercijalne namjene tvrđave Imperijal, po kojima bi Muzej domovinskog rata, poput neuspjelog spomenika na Pilama, postati ruglo, okruženo restoranima, klubovima i šoping centrom.

Izuzetno je važno obavijestiti javnost da se izdavanjem lokacijske dozvole od strane Ministarstva, dovodi Grad Dubrovnik pred vrlo izglednu opasnost da od strane UNESCO-a bude stavljen na zloglasnu Listu ugrožene svjetske baštine.

Odlukom iz Dohe UNESCO je vrlo jasno iznio stav da se zaustave sve djelatnosti na projektu sve dok Studija o utjecaju na baštinu (HIA) ne bude procjenila stupanj ugroženosti zaštićene baštine od strane ovog megalomanskog projekta. Takav stav UNESCO-a je RH u potpunosti prihvatila i obvezala se ispoštovati ga.

Ne zaboravimo da Dubrovačko-neretvanska županija nije provela smanjenje obuhvata projekta sa 310 na 100 ha, unatoč presudi Višeg upravnog suda kojom se ukinulo nezakonito povećanje obuhvata iz 2006.

Ne zaboravimo i da je ministar Zmajlović produžio Studiju utjecaja na okoliš za golf resort na Srđu bez da je uzeo u obzir promjenjenu situaciju koja je nastupila presudom Višeg upravnom suda o smanjenju obuhvata golf resorta.

Ukoliko želi sačuvati Muzej domovinskog rata u središnjem dijelu tvrđave Imperijal u okružju koje ispunjava obvezu zaštite digniteta Domovinskog rata, Grad Dubrovnik i Gradsko vijeće mora pod hitno zaustaviti sve postupke za izdavanje lokacijske dozvole. Ako se to ne učini prema idejnom projektu, kojeg Golf Razvoj predlaže na odobrenje Ministarstvu, Muzej domovinskog rata će biti nasilno gurnut u zapadni bastion u kojem postoje neriješeni imovinsko pravni odnosi.

KLGB Srđ je naš još jednom izražava krajnju zabrinutost za sudbinu Muzeja i još jednom tvrdi da jedino konstatiranjem raskida ugovora o koncesiji nad tvrđavom Imperijal za kojeg su se ispunili uvjeti Dubrovnik se ima priliku osloboditi i štetnih obvezi iz ugovora po kojima bi za golfere trebali platiti izgradnju ceste do tvrđave vrijedne 50 milijuna kuna i i 30 milijuna kn za izmještanje repetitora – ističu u priopćenju Srđevci.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist