Politika

SRĐEVCI FRANKOVIĆU ‘Ukinite sva povlaštena parking mjesta!’

SRĐEVCI FRANKOVIĆU 'Ukinite sva povlaštena parking mjesta!'

Kandidacijska lista grupe birača ‘Srđ je Grad’ uputila je priopćenje za javnost u kojem pozivaju gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem da ukine povlaštena parkirališna mjesta, posebno ona u kontaktnoj zoni povijesne jezgre.

‘Pozdravljamo Gradonačelnikovo Evanđelje po parkingu:

‘Ili će bit za sve ili za nikoga’… ‘Ne mogu postojati povlašteni ili povlašteniji’… ‘Reda mora bit’

Amen.

U gradu koji svoj problem parkinga, koji nije ekskluzivno vezan za Grad, Ploče iza Grada, kontakt zonu, makar je tu zaista najveći pritisak, ne rješava već desetljećima i ne pokazuje nikakve naznake da će to u skoroj budućnosti napraviti, slažemo se s Gradonačelnikom kad govori ‘da će bit za sve ili za nikoga’, ‘da ne mogu postojati povlašteni i povlašteniji’, da ‘reda mora bit’ te sukladno tome zahtijevamo da se ukinu sva povlaštena parking mjesta.

To su sva mjesta koja je Sanitat dao kao povlaštena, rezervirana za pravne osobe, kao npr. u Taboru. To su sva taxi stajališta na području cijelog grada.

Činjenica je da se taxi vozila svuda zaustavljaju, ukrcavaju, iskrcavaju, čekaju na javnoj i parking površini, stoga nema nikakvog smisla da označena i rezervirana mjesta postoje budući to rade bez kontrole i svuda, ne samo i isključivo, kako bi trebali, na za njih predviđena mjesta s oznakom Taxi.

Takvo ponašanje potpuno je neprihvatljivo za građane kojima svakodnevno otežavaju prometovanje, posebno oko Grada, čekaju na parkingu tenis, tabor, na ulascima, autobusnim stanicama i k tome još imaju povlaštena taxi stajališta, odnosno parking mjesta budući da ih koriste i kao cjelogodišnji privatni parking, posebno oko Grada.

Zahtijevamo također da se ukinu sva povlaštena parking mjesta za Županiju i Grad u Taboru, ispred IUC-a, bilo gdje, nedopustivo je da u gradu koji ne razmišlja o rješenjima za svoje građane zaposlenici u gradskim i županijskim službama imaju povlašten parking.

Onog trenutka kad grad bude imao dovoljno parking mjesta na raspolaganju za svoje građane, posjetitelje, određeni broj mjesta može biti rezerviran za pravne osobe, odnosno gradske i županijske službe.

U slučaju kad imamo potpuni kolaps u prometu u mirovanju i onom u gibanju, povlašteni parking je neprimjerena kategorija posebno kad je kriterij novac (pravne osobe) ili jednostavno implicitan povlašteni položaj onih ‘koji su na vlasti’. Ovlašteni su samo i isključivo na svojim radnim mjestima biti ono što trebaju biti- servis svojim građanima.

Ljudi koji rade kao konobari unutar zidina, također rade za ovaj grad, Župke na placi također rade za ovaj grad, stanovnici Grada činjenicom da u njemu žive rade za ovaj grad, učitelj u školi radi za ovaj grad, svi do posljednjeg bezimenog pojedinca, bez obzira na djelatnost, rade za ovaj grad, a nemaju povlašten parking.

Mišljenja smo da se ova situacija, isključivo za Gradonačelnika i Župana, može premostiti službom vozača. Druge osobe (pročelnici, pomoćnici, referenti itd.) nemaju nikakav legitimitet biti povlaštene osobe u bilo kojem, a posebno u kontekstu parkinga.

Gradonačelnik ima pravo. U gradu koji se za 15 minuta prelazi s jednog kraja na drugi, koji hvali svoj javni prijevoz, nema mjesta kategoriji povlaštenih.

Smatramo jednako nedopustivim da se o trošku poreznih obveznika plaća bilo kakav privatni parking (preko puta vatrogasaca ili bilo gdje drugo) za djelatnike Grada, Županije, komunalnih i drugih društava vezanih uz iste.

Naravno da se primjedba o povlaštenim mjestima ne odnosi na mjesta za invalide, vatrogasce, hitnu pomoć, pomoć starijima i sve ostale žurne službe.

Posebno treba izbjegavati ‘izvanredne situacije’ u kojima Sanitat povlaštenima osigurava omiljena ‘VIP parking mjesta’ iza tvrđave Revelin.

Ukoliko se radi o štićenim osobama, VIP ovcima bilo koje vrste, transferi limuzinama uz iskrcaj na Pločama, Pilama, u izvanrednim slučajevima i legitimne dozvole za jednokratan ulazak u Grad, bolja su rješenja od bahatog zapasavanja i oduzimanja ionako nedostatnog parkinga. Ne mora Grad nužno udovoljavati svakom zahtjevu takve vrste. Grad je mogao jednostavno izaći u susret i osloboditi od plaćanja zaustavljanja i iskrcavanje na Pločama transfera koje trebaju organizirati i kontrolirati suvisli organizatori bilo kakvih događanja. Dakle, nemamo ništa protiv događanja u našem Gradu, ali protiv loše procjene, loše organizacije i zapasavanja parkinga, imamo uvijek.

Inače, da četvrti reket svijeta ne pomisli da ne volimo sport i rekreaciju, omiljeni sport stanovnika Grada traženje je i čekanje parkinga ‘na tenisu’.

Dok svi građani podjednako ne budu imali adekvatno rješenje za parking u krugu svojih domova i radnih mjesta mi ne možemo dozvoliti povlaštene i povlaštenije u tom kontekstu, pa se u tome potpuno slažemo s Gradonačelnikom.

Zahtijevamo temu staviti kao točku dnevnog reda sljedeće sjednice Gradskog vijeća, te se nadamo potpunoj podršci i razumijevanju gradskih vijećnika jer su oni ipak u tom predstavničkom tijelu delegirani zastupati većinu vlastitih građana, a ne povlaštenu manjinu.

Uvjereni smo da ne postoji nikakva mogućnost da se ovim zahtjevima o ukidanju SVIH povlaštenih parking mjesta ne udovolji, budući da ga podržavaju svi budući vijecnici gradskih kotara Ploče iza Grada, Grad, Pile Kono, Montovjerna i Lapad, građanske platforme ‘Dajmo ruke’, koji će sa prvih sjednica kotarskih vijeća i formalno uputiti ovaj legitiman zahtjev građana prema Gradu.

Ovo je priopćenje upozorenje na alarmantnu situaciju u prometu u gibanju i u mirovanju, međutim uz ovakvo potpuno razumijevanje od strane Gradonačelnika za svoje građane, vjerujemo da će se odmah poduzeti mjere ukidanja povlaštenih mjesta koja će se dati na raspolaganje građanima i posjetiteljima Dubrovnika, dok se za konačna rješenja očekuju od Grada konkretni projekti upravljanja prometom, te projekti generiranja novih parking mjesta, naravno, za sve ili za nikoga.

KLGB Srđ je Grad’

Foto: ilustracija

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist