Aktualno

SRĐAN GJIVOJE IZ SVJETSKOG ŽARIŠTA PANDEMIJE Nisam još kupio kartu, ali na ljeto sam opet u Gradu!

SRĐAN GJIVOJE IZ SVJETSKOG ŽARIŠTA PANDEMIJE Nisam još kupio kartu, ali na ljeto sam opet u Gradu!

Život u Americi u doba korone – svjetskom žarištu pandemije nije lak. Najbolje to znaju oni koji su ‘na licu mjesta’, a jedan od njih je i naš sugrađanin – kako će sam jednom prilikom reći – duhom ovdje, a tijelom tamo – Srđan Gjivoje. Stanovnik New Jerseya već 25 godina, ispričao nam je kako je živjeti preko oceana baš u ovom momentu… Pitali smo ga kako osobno osjeća tu situaciju, osjeća li se strah na ulicama, kako Amerikanci reagiraju u odnosu na nas u Hrvatskoj, kako su se organizirali… A osvrnuo nam se i na to što je prethodilo ovim događajima, dajući za početak oštru kritiku američkom vodstvu, na čelu s Donaldom Trumpom.

Izgubio Trump ili ne, ništa se tu neće puno promijenit’
-Prvo da se malo globalno osvrnemo na Ameriku. U zadnjih par desetljeća, cijela situacija s političkim strukturama Amerike je zabrinjavajuća, jer se i dalje nedovoljno – ili nikako – ne uvažava znanost i znanstvenici koji nas svojim radovima i izjavama nešto uče i upozoravaju. Umjesto da se to promijeni, sve više se popušta financijskim magnatima koji isključivo rade za svoje mega apetite ne misleći na eventualne posljedice. Dobro, nije to ništa novo za USA, ali su sada razmjeri preveliki za većinu američke populacije u kojoj srednja klasa, koja inače nosi američku ekonomiju, sve manje ima utjecaja na globalnu američku politiku, a time i na ekonomiju – oštro će Gjivoje za početak. Da Amerika nije ‘obećana zemlja’, sve je više očito, ali pandemija koronavirusa je, po njemu, iznjedrila sve to na površinu.

-Sad kad je ekonomija radi ‘korone’ u užasnom stanju, dolazi do političkih prepucavanja kad vratiti poslovanje na prijašnji nivo, ili ga barem uputiti iz mrtvila. Najnoviji podatak je da u zadnjih mjesec dana 2,2 milijuna Amera traže solde od države, takozvani unemployment benefit, a koji su očito izgubili posao radi koronavirusa. A Trump se svađa s guvernerima država, i kad ga oni odbiju onda on reče da je on to tako i htio i odobrio. On sad pokazuje svoju pravu sliku jednoga ‘bombaša’ koji lupeta što god mu padne napamet i što mu u datom momentu dobro zvuči. Nije konzistentan i često upada u osobne kontradiktornosti. Mislim da će on izgubiti izbore s obzirom na to da ne vodi ovu zdravstvenu situaciju dobro i pametno. Ma izgubio Trump ili ne, ništa se tu neće puno promijenit’. Američki sustav je takav da ekstremni bogatuni lobiraju političare i nikad ne znaš govore li ti političari istinu ili te mantraju, naravno i to isključivo za korist njihovih lobista i osobnu. Inače Ameri su genijalci u prodaji ‘svega i svačega’ pa tako i demokracije. Pa onda vode i oružane ratove i ekonomske ratove tvrdeći da brane demokraciju i slobodu, a u biti sve rade za svoj business. Nije to ništa novo, tako je u USA od pamtivijeka, samo su se u zadnjih par desetljeća ti bilijunaši puno bolje umrežili, pokupovali jedan drugoga, imaju više tehnoloških mogućnosti i veće brzine djelovanja nego prije i tako bez ometanja vode svoju politiku lobiranja. Ameri sve to znaju, nisu oni nikakvi papani zatupljeni indoktrinacijama, već ništa ne mogu promijenit. Jer, američki sistem je prejak – naglašava nam naš sugovornik preko oceana, dodavši da su ‘Ameri epidemiju dočekali nespremni’.

-U medijima se mogu čuti i viđet svakakvi komentari. Ali budući da mi imamo prijateljicu susjedu doktoricu koja radi u velikoj New Jersey bolnici, dobijamo informaciju iz prve ruke. Nakon svega što prolegam i čujem, ja na finimentu pretenđam da jedino uzmem za istinito ono što nam ona ispriča. A to što nam ona ispriča je za umrijeti od straha. Nije potrebno da ulazim u detalje i da šaljem puno slika jer dosta njih kruži po Internetu. Dosta tega je poznato iz medija, ali situacija nije dobra, i treba se ozbiljno paziti. Slika kamiona-hladnjače s kadaverima u kapsama i ljudi u skafanderima – k’o da su na Marsu – koji utovarivaju te kapse, puno govori – reći će nam, kaže i kako slike nisu nimalo naivne… Ukratko, svi su uletili u ovo potpuno nespremni. Ipak, koje su mjere Ameri donijeli?

-Najnovije se otkrilo da puno bolesnika od korone izgubi funkciju bubrega i moraju na dijalizu, a aparata za dijalizu nema dovoljno. Dunkve, ne da nema u normalnim okolnostima, ali sad nema. To nam ukazuje da ovo nikako nisu normalne okolnosti neke obične jače gripe, nego da se Ameri nisu na vrijeme pripremili za ovako nešto vrlo ozbiljno. U američkim bolnicama uglavnom fali materijala i alata za borbu protiv koronavirusa. Uvode i oni slične kontrole izlazaka, karantene i samoizolacije, ali usput gubitci ljudstva su ipak veliki, a gubitci ekonomije ogromni. Pogotovo u ugostiteljskoj i umjetničkoj industriji, jer je sve otkazano i zatvoreno, a ovi ne mogu raditi iz doma. Moje noćno nebo – blizu sam Newark aerodroma – je uvijek bilo puno s masu putujućih zvijezda, aviona, a sad ništa… Samo zvijezde, totalna tišina. Čudo jedno! Ameri su prilično disciplinirani, ali malo kasno. Mislim da ih je Hrvatska u ovome sigurno ‘prekoračila’. Eto, USA sada postaje prvak u oboljelima na svijetu – naglašava.

U jednoj Americi je spalo da građani pomažu u zaštitnim materijalima
Otkrio nam je i jednu zanimljivost, svakako, pohvalnu i plemenitu gestu njegovog sina Nina.
-On je bio zamoljen od New Jerseyske bolnice da im pomogne i napravi maske sa zaštitnim materijalom, s obzirom na to da on posjeduje 3D printer. On je sam sve ovo dizajnirao i napravio – šalje nam Srđan i slike – bili su oduševljeni i jako zahvalni. Dunkve, u jednoj velikoj Americi spalo je na to da građani pomažu u zaštitnim materijalima. Prosto nevjerojatno! – dodaje pomalo zgroženo. Pitamo ga i za navodni lijek koji pomaže i koji je već pokazao učinke, a o kojem su pisali hrvatski nacionalni mediji, Remdesivir.
SRĐAN GJIVOJE IZ SVJETSKOG ŽARIŠTA PANDEMIJE Nisam još kupio kartu, ali na ljeto sam opet u Gradu!
-Još nisam čuo za njega, ali spominjali su onaj lijek protiv malarije da je učinkovit. Ali i tu je došlo do prepucavanja. FDA ne odobrava upotrebu lijeka dok se ne izvrši uobičajena kontrola štetnosti na druge organe, a Trump požuruje upotrebu lijeka bez kompletne provjere i izjavljuje da je bolje da se bolesnici od korone liječe, pa možda (čuj možda…) će neko i ozdraviti, jer ionako im je suđeno da parte. Ma on lupeta, to je čudo jedno – razočaran je svakako naš američki gospar na sustav. Stoga ga pitamo, kad će se doć malo odmoriti ovamo, hoće li uopće stići ove godine prema Gradu?
-Naravno da planiram doć u Grad. Gdje neću planirati. Doduše nismo još kupili avio karte za Grad. Inače ih uvijek u ovo doba imam u špagu, ali ako bude letova uzet ću zadnji čas pa neka nas oderu s cijenom. Ne mogu zamisliti da ne dođem – iskreno će. Normalno, fali Grad… Ali fali i svakodnevni život, onaj ‘američki’.
-Izgubio sam ovdje sve svoje svirke, gaže i to mi je najteže palo. Ne vidim se sa svojim glazbenim partnerom, ne viđamo poznate face koje su nam dohodile na naše nastupe, a naravno tu je i financijski negativni efekat. Mi osobno nismo ništa još otkazali za dubrovačke niti za bosanske glazbene događaje, međutim pitanje je hoće li se moć održavati okupljanje čejadi u agostu. Ako i dalje budu restrikcije (ili strahovi) okupljanja, nema od svirke ništa – dodaje kroz melankolični ton.
-Za sad još uvijek nema pokazatelja za koje bi se mogli uhititi za neko sikuro predviđanje kad će ovo čudo kalmat, i ostaje nam samo nada i praćenje lokalne i globalne situacije. Navodno je New Jersey sada prekoračio New York u zaraženim i umrlim. Eto ti kazina, približava mi se baba sa kosjerićem – unatoč svemu, ‘pozitiva’ je naš dragi Srđan. Inače su dobro, kaže, što će, čuvaju se.
-Odnedavno se mora po zakonu ulaziti u butige s maskom na licu. Izolacija ispočetka nije bila neki problem, ali što duže traje sve teže pada. Meni u izolaciji nije dosadno jer vazda ima posla po kući, a i prilika mi je da se s gitarom i pjesmama više družim, što mi u biti odgovara. Samo mlade šaljemo u butige po ono najpotrebnije, što je nota bene sve teže naći, ali krepat od glada nećemo. Kad dođu doma odmah peru ruke i dezinficiraju sakete iz butige i slično! Što da ti rečem, čuvamo sebe i naše stare od nas samih. Tako se i vi tamo dobro pazite dok ova pošast ne pasa! – pozdravlja ‘preko bare’ svoj Dubrovnik naš poznati glazbenik. Do idućeg susreta, akobogda, dodaje, već kroz koji mjesec.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 22. travnja 2020.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist