Grad

SRĐ JE NAŠ NAKON POSJETE MISIJE UNESCO-A ‘Nastavlja se nametati megalomanski projekt na Srđu’

Maketa golfa

Inicijativa Srđ je naš uputila je priopćenje za medije povodom završenog boravka predstavnika zajedničke monitoring misije UNESCO-a i ICOMOS-a. Tijekom posjeta Dubrovniku sastali su se i s predstavnicima građanskih udruga u Dubrovniku.

– Znakovito je da taj sastanak nije bio predviđen prvotnom varijantom programa kojega je izradio Zavod za obnovu Dubrovnika, te je tek na inzistiranje udruga u posljednji čas uvršten termin sastanka. Predstavnici misije UNESCO-a i ICOMOS-a od građanskih su udruga dobili brojne relevantne informacije, materijale, studije i znanstvene radove koji na cjelovit način predstavljaju ugrozu koju za Dubrovnik predstavlja ne samo projekt golf-resorta na Srđu, nego i susjedni projekt Fenestra village, kao i nekontrolirani kruzerski turizam. Tema razgovora bila je i izrada Plana upravljanja povijesnom jezgrom, odnosno način aktivnog uključivanja predstavnika civilnog društva i građana u rad povjerenstva za nadzor izrade Plana upravljanja.

Od predstavnika civilnog društva UNESCO/ICOMOS misija imala je priliku saznati kako je lokacijska dozvola za projekt na Srđu izdata suprotno obvezi koju je Vlada RH preuzela na konferenciji Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a u Dohi, održanoj u lipnju 2014., u kojoj stoji kako će se zamrznuti sve aktivnosti vezane za projekt na Srđu dok se ne izradi Studija utjecaja na baštinu (HIA) za projekt na Srđu. Predstavljena Studija utjecaja na okoliš procijenjena je, međutim, kao nekompletna, tako da ćemo na taj važan dokument očigledno morati još čekati, uz napomenu da u Dohi određen rok za njegovu izradu istječe mjesec dana, 1 prosinca.

Samom sastanku nepredviđeno su, na vlastito inzistiranje, nazočili predstavnici Ministarstva kulture i gradonačelnik Vlahušić koji je, vidno uzrujan nakon sastanka, zatražio termin za programom nepredviđenu vlastitu prezentaciju projekta golf-resorta na Srđu. Svi sudionici sastanka morali su napustiti prostoriju, uključujući i predstavnike hrvatske sekcije ICOMOS-a, koji su zbog Vlahušićeve prezentacije izgubili termin svog sastanka s delegacijom UNESCO-a i ICOMOS-a.

Za građanske udruge ovakav tretman predstavnika civilnog društva predstavlja nastavak nametanja megalomanskog projekta na Srđu koje provode Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvo kulture, oba iz kvote HNS-a, koja projektu od posebnog interesa gradonačelnika Vlahušića pružaju svu institucionalnu i vaninstitucionalnu potporu. Međunarodno preuzete obveze kao i recentne pravomoćne sudske presude kojima je ukinuto povećanje obuhvata golf resorta sa 100 na 310 ha pritom se zaobilaze, kao što su se godinama ignorirala upozorenja i kritike stručne javnosti na loše strane tog projekta – istaknuto je u priopćenju kojeg potpisuje Đuro Capro, koordinator Inicijative SJN.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist