Aktualno

Spuštanjem barjaka zatvorena 1048. Festa svetog Vlaha

Spuštanjem barjaka zatvorena 1048. Festa svetog Vlaha

Činom spuštanja barjaka ispred Parčeve crkve u Gradu, točno u podne u nedjelju, zatvorena je ovogodišnja 1048. Festa sv. Vlaha, našeg nebeskog zaštitnika.

Nakon mimohoda preko Pila i Straduna trombunjeri, festanjuli i barjaktari svih uzrasta poklonili su se pred hramom dragog nam Starca koji nas štiti i zagovara kod Gospodina već više od deset stoljeća. Okupljenom mnoštvu se tijekom svečanosti obratio rektor crkve don Toma Lučić, a zastavu sv. Vlaha sa standala spustili su svetkovnici Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić. Ovogodišnji festanjuli i njihove supruge, što do sada nije bio običaj, kao i gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pridružili su se trombunjerima u tradicionalnom pucanju iz povijesnog dubrovačkog oružja u gradskom Portu.

Prethodno tome, održalo se svečano misno slavlje na Gorici na koju su se hodočasnici iz svih dijelova naše županije u svečanoj povorci uputili s Pila. Predvoditelj euharistije bio je fra Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist