Kultura

Spoznajmo bogatstvo naših rijeka

Spoznajmo bogatstvo naših rijeka

Prvi dan po svemu zanimljivog i edukativnog festivala „Čovjek na Zemlji“ donio je upoznavanje s hrvatskim rijekama, njihovom raznolikošću i bogatstvom.

Predavanje okupljenima pod vedrim nebom u Parku Orsula uz zalazak sunca držao je hrvatski biolog, publicist, istraživač, fotograf i snimatelj Goran Šafarek. On se s Tomislavom Šolićem već se više desetljeća bave istraživanjem, opisivanjem, fotografiranjem, prezentacijom i zaštitom hrvatskih rijeka, a nedavno je iz tiska izašla i njihova monografija „Rijeke Hrvatske“ koja obrađuje gotovo sve naše rijeke i riječice, od Dunava do Neretve. Naglasak knjige, kao i samog predavanja nije na pukom opisu rijeka, već na obilježjima naših rijeka poput meandriranja, sprudova, sedre, slapova…Šafarek je ponudio i novi pogled na rijeke kao vrlo složene sustave, njihovu biološku raznolikost, ali i gospodarske koristi za ljude.

– Naše rijeke dio su hrvatske i europske prirodne baštine. Istovremeno, one su u našoj zemlji još uvijek neprepoznate kao takve i ne pridaje im se dovoljna važnost. U prilog tome ide, među ostalim i činjenica da do danas nemamo literature koja bi objedinila sve naše rijeke u jednu cjelinu. Hrvatska se, upravo zahvaljujući izdašnosti njihovih izvora, odnosno zahvaljujući podzemnim dijelovima njihova toka, svrstava u sam vrh zemalja sa dovoljnim zalihama pitke vode. Istovremeno, rijeke su naročito osjetljive na svaki oblik zagađenja i uništenja. U Europskoj Uniji su rijeke zaštićene strogima zakonima i ogromna sredstva se ulažu u ponovno vraćanje rijeka u njihovo prirodno stanje – dio je zanimljivog predavanja kojim je ovaj biolog i istraživač želio osvijestiti činjenicu da smo zemlja s jednom od najbogatijih i najraznolikijih riječnih sustava.
Pritom je Šafarek istaknuo da na rijeke ne treba gledati samo kao na vodeni tok između dviju obala, već puno šire jer se njihov utjecaj na okoliš širi od podzemlja do oblaka.

Više o temi hrvatskih rijeka možete pročitati na stranicama www.crorivers.com 
koju uređuju Goran Šafarek i Tomislav Šolić, autori monografije "Rijeke Hrvatske"

Sjajno predavanje u sjajnom ambijentu Parka Orsula nadopunjeno je i projekcijom dokumentarnog filma „Povratak zelenog raja“ čiji je Goran Šafarek i autor. Upoznao nas je s istraživačkom ekspedicijom na Šri Lanki u kojoj je sudjelovao i činjenicom da su stanovnici ovog velikog i biološki iznimno bogatog otoka shvatili vrijednost rijeka i prirodnih staništa za njihovu budućnost te ih obnavljaju i omogućuju prirodi da nastavi svoje cikluse.
Festival „Čovjek na Zemlji“ koji se održava do 1. listopada i bavi temom promicanja prirodnih i kulturnih vrijednosti, tradicionalnih znanja i održivog razvoja nastavlja se sutrašnjim radionicama za djecu –  istraživanje okusa u Prirodoslovnom muzeju koje u suradnji sa Slow Food Dubrovnik počinje u 10 sati.
 

 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist