Natrag
23.3.2019 22:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

Spoznaja o razaranju Dubrovnika

19.12.2011 @ 21:50 Baldo Marunčić Kultura
5;5

Podijelite:

U organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, a povodom dvadesete godišnjice agresije i razaranja Dubrovnika u MSHS-u je održano predavanje Luka Braila „Rat za mir na jugu Hrvatske“ i projekcija dokumentarnog filma Miljenka Dujele „Zašto Dubrovnik?“.

Ratni dopisnik Slobodne Dalmacije iz Dubrovnika Luko Brailo nizom je izloženih službenih dokumenata, medijskih objava i fotografija prikazao izravnu odgovornost Crne Gore i Srbije za agresiju na šire područje Dubrovnika i Republiku Hrvatsku.
– Prečesto se zaboravlja da je rat ovdje trajao do pred kraj kolovoza 1995. godine, kada je nastradala mladost Zatona – kazao je Brailo.

Novinar i redatelj Miljenko Dujela kazao je kako svoj dokumentarac nije radio za Dubrovčane, nego za svijetsku javnost, kako bi spoznali što se događalo u Dubrovniku u to doba.
– Dva puta sam tada došao u Dubrovnik. Prvi put mi je Ivana Burđelez javila da je pogođena Sinagoga, pa smo taj film snimili za talijansku televiziju, ali je film završio i u SAD-u. Drugi put me zvao fra Jozo Sopta da je Pridvorje slobodno, i zajedno smo ga pošli posjetiti – kazao je Dujela.

U sklopu predavanja prikazan je i film „Zašto Dubrovnik?“. Lišen prenešenih značenja, u kojem jedino govori slika, od lica ljudi u skloništima i u egzodusu do scena brutalnog razaranja Grada, paleži i krhotina koje su ostale nakon najtežih udara. Scene razaranja Dubrovnika jednako su uznemirujuće i danas kao i 1991. godine.

Predsjednica dubrovačke Matice hrvatske Ivana Burđelez završno je pozvala gradske vlasti da što prije pozovu u Dubrovnik sve ljude iz svijeta koji su u Gradu dobrovoljno bili u najtežim trenucima.
– Ako se gradski oci ogluše, Matica će ih pozvati povodom iduće Feste Svetog Vlaha – istaknula je Burđelez.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana