Natrag
24.3.2019 01:59

facebook

twitter

google

rss

dulist

Sportaš stoljeća u političkim vodama

10.11.2011 @ 13:41 Baldo Marunčić Politika

Podijelite:

Utemeljitelj modernih Olimpijskih igara Pierre de Coubertin ostao je, između ostalog, zapamćen po svojoj izjavi kako u životu nije bitno pobijediti, već sudjelovati.

Premda je prvenstveno mislio na sportski aspekt života, ista bi se izjava mogla shvatiti i u kontekstu politike i političkog djelovanja.
Što motivira sportaša da sudjeluje u politici? Je li riječ o prepoznavanju novih prilika za dokazivanje ili tek puko zadovoljenje osobnih interesa? Kako sportaš može doprinijeti javnom interesu kroz politiku?
 
Dvostruki osvajač olimpijskog zlata, najtrofejniji dubrovački sportski trener Veselin Đuho odnedavno je novi član HNS-a, a svoju odluku objašnjava riječima kako u stranku nije ušao zbog interesa ili planova za aktivnim bavljenjem politikom, već kako bi, kao javna i medijski eksponirana osoba, bio primjer drugima, posebno mladima.

Ne treba posebno naglašavati kako je u Hrvatskoj sustav financiranja sporta i sportaša ustrojen tako da sve, ili barem velik dio, ovisi o politici.

– Svatko od nas mora preuzeti dio odgovornosti za budućnost svoje zemlje. Političko djelovanje nije i ne smije biti rezervirano za „neke druge ljude“ – kaže Đuho te dodaje kako se život jedne države i društva određuje, usmjeruje i poboljšava upravo kroz političke stranke.
– Politika ne smije biti bauk – zaključuje Đuho, najbolji dubrovački sportaš prošlog stoljeća.

I zaista, sportašima politika ne bi trebala biti nepoznanica. Povezivanje sportskih uspjeha pojedinaca s politikom stranke koju podržavaju prokušana je metoda osvajanja glasova. Naravno, ključna je sportaševa iskrena vjera u opciju koju podržava, jer inače i on i stranka gube na vjerodostojnosti.

Političke stranke i političari vole se okruživati sportašima. Ponekad se čine tek kao trofeji u stranačkim policama, a gotovo uvijek svojom titulom „heroja nacije“ dodatno jačaju ugled stranke, usput djelujući motivirajuće na segment javnosti koji ih smatra idolima. Najčešće je riječ o mlađoj populaciji, koja je u velikom broju apolitična.

Sigurno je da su sportaši kroz svoju karijeru naučili ono bitno – gdje je novac. Ne treba posebno naglašavati kako je u Hrvatskoj sustav financiranja sporta i sportaša ustrojen tako da sve, ili barem velik dio, ovisi o politici. Osim što se sportski savezi financiraju iz državnih ili lokalnih proračuna, za najuspješnije pojedince i timove predviđene su premije, nagrade, stipendije.

Koji su se sportaši iz Dubrovnika uključili u politiku te kako sport može otvoriti vrata politici čitajte u novom broju duLista.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana