Aktualno

Sporni letak o četvrtom modulu

Sporni letak o četvrtom modulu

Katolička crkva uputila je pismo roditeljima sve djece koja će se u školama susresti s novim programom zdravstvenog odgoja, s naglaskom na važnost onoga što se promiče kao obvezna sastavnica školskog programa.

Potrebna je zauzetost svakoga pojedinog vjernika. Ostati ravnodušno po strani, znači ne ispuniti svoj vjernički poziv i brigu o čovjeku i njegovu dostojanstvu – poziva u pismu Tajništvo hrvatske biskupske konferencije.

Ove školske godine (2012./2013.) u nastavni program osnovnih i srednjih škola uveden je novi „predmet“, tzv. zdravstveni odgoj, i to ne kao zaseban predmet. Predavat će se uglavnom na satovima razrednika. Program je bez javne rasprave, bez stručne recenzije, dakle, bez uobičajene procedure, kao obvezatan, nametnut svim učenicima, stoji dalje u letku.

Taj Kurikulum zdravstvenoga odgoja podijeljen je na četiri dijela ili modula. Četvrti modul, koji se uobičajeno naziva „spolni odgoj“, nosi dvojbeni naslov: Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, a počinje se predavati već u 3. razredu osnovne škole i upravo je on problem Katoličke crkve. Naime, oni smatraju kako program nameće svjetonazor koji niječe i zanemaruje neke temeljne općeljudske vrijednosti vezane za spolnost te je protivan vrijednosnom sustavu većine roditelja. Maloljetnički seks, masturbacija, pornografija, kontracepcija, rodna ideologija, pobačaj…samo su neke od tema putem kojih će se pokušati preodgajati vaša djeca – naglašavaju iz Crkve.
Ostatak letka možete pročitati na stranicama Dubrovačke Biskupije.

S druge strane, ministar Jovanović ima spreman odgovor.
– Letak koji je Crkva dijelila je neistinit, riječ je o dezinformacijama i zlonamjernim podacima – ističe ministar.
Informacije iz letaka koje je Crkva dijelila u Konzumu, Tisku i u crkvama, uz njega su demantirali i  Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje te članovi povjerenstva za izradu Kurikuluma zdravstvenog odgoja, ginekolog Dubravko Lepušić i Aleksandar Štulhofer, sociolog s Filozofskog fakulteta. Filipović je uz to dodao kako se letcima manipulira roditeljima, te kako se točne informacije mogu pročitati na stranicama Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje.
 

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist