Aktualno

Sporni citati iz vjeronauka bit će uklonjeni?

Sporni citati iz vjeronauka bit će uklonjeni?

Vlada će zatražiti uklanjanje spornih citata ili čak micanje s popisa obvezne literature udžbenika i priručnika iz vjeronauka koji diskriminiraju osobe istospolne seksualne orijentacije.

Kako doznaje Jutarnji, sporni su naslovi ‘Zajedno u ljubavi’ autora Josipa Perića, knjiga ‘S kristom u život’ istog autora, kao i priručnik za islamski vjeronauk Ševka Omerbašića.

– Homoseksualnost se u udžbenicima iz vjeronauka za osnovne i srednje škole prikazuje kao nastranost koja je nedovoljno medicinski i psihološki istražena, dok udžbenici iz biologije taj tip seksualne orijentacije najčešće vezuju uz HIV – bio je zaključak Kontre nakon što je za njih analizu udžbenika napravila sociologinja Sanda Brumen.

U udžbeniku ‘S Kristom u život’ tako se homoseksualne čini proglašavaju neurednima, a Ševko Omerbašić u svom djelu homoseksualnost naziva nastranom pojavom koja rezultira masovnim zaraznim bolestima.

Hoće li se konkretni udžbenici iz vjeronauka povući s popisa, trebalo bi odlučiti Povjerenstvo koje je sastavljeno u lipnju prošle godine. Na čelu Povjerenstva je prof. Vedrana Spajić Vrkaš s Filozofskog fakulteta, a ostali su članovi sastavljeni od stručnjaka iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljice za djecu, vladinog Ureda za ljudska prava, iz Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Agencije za odgoj i obrazovanje, Mreže mladih Hrvatske, te Centra za mirovne studije.

Spajić Vrkaš kaže kako će za deset dana biti izrađen jedinstveni obrazac po kojem će se raditi analize udžbenika.

– Analizirat ćemo udžbenike prema standardu na način da ćemo gledati ima li u njima diskriminacije u tekstovima i vizualnim prikazima, ima li spolne i rodne nejednakosti, jesu li sadržaji primjereni za dob učenika, jesu li infomacije objektivne – kaže Spajić Vrkaš.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta odlučili temeljito pretresti sadržaj i drugih udžbenika , pa bi od iduće školske godine učenici trebali učiti gradivo iz nadopunjenih knjiga.

Faktografiski naneprecizniji su oni iz povijesti. Tako je u njima Stjepan Mesićpredsjednik Republike Hrvatske, Ivo Sanader premijer, Ante Gotovina i Mladen Markač u Haagu izdržavaju kaznu zbog ratnih zločina, a vođa Talibana Osama bin Laden još uvijek je u bijegu! Mijenjat će se i udžbenici iz geografije, prirode i društva, te biologije.

Udžbenici iz povijesti, geografije i prirode i društva, kaže namVinko Filipović iz Agencije za odgoj i obrazovanje, nadopunjavat će se faktografskim činjenicima koje su se dogodile u posljednje tri godine, a riječ je o priručnicima za osmi razred osnovne škole, četvrti razred gimnazije i drugi ili treći razred strukovnih škola. Ukupno bi se trebalo nadopuniti oko devet udžbenika.

Povjesničar Tvrtko Jakovina ne vidi ništa sporno u tome da se udžbenici nadopune najnovijim podacima, ali za temeljitiju reviziju trebalo bi više vremena. Predsjednik Ivo Josipović, primjerice, u Jasenovcu je rekao kako u našim udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu, međutim, Jakovina smatra da predsjednik očito nije pročitao udžbenike jer u njima je većinom prikazana realna slika.

Kod Domovinskog rata već je druga priča, smatra Jakovina. Neki autori bliski desnici glorificiraju Domovinski rat bez prikazivanja njegove tamne strane, ali ima i onih objektivnijih koji pišu i o zločinima.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist