Kultura

SPOMENIK BEETHOVENU Aljoša Jurinić otvara glazbeni program 71. Igara

SPOMENIK BEETHOVENU Aljoša Jurinić otvara glazbeni program 71. Igara

Glazbeni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara otvorit će pijanist Aljoša Jurinić recitalom nazvanim Spomenik Beethovenu u subotu, 11. srpnja u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora.

Pijanist Aljoša Jurinić za svoj je koncertni spomenik Beethovenu povodom skladateljeve 250. obljetnice rođenja, uz dva skladateljeva djela – Sonatu za klavir br. 21 u C-duru i Andante favori, koji je prvotno zamišljen kao stavak Waldstein sonate – odabrao i dvije skladbe posvećene podizanju kamenog Beethovenova spomenika u Bonnu: Fantaziju u C-duru Roberta Schumanna te Ozbiljne varijacije u d-molu Felixa Mendelssohna. Godina 2020. Beethovenova je godina, a trebala je biti „još više“ njegova no zbog pandemije koronavirusa brojni su koncerti morali biti otkazani. Ipak, diljem svijeta ustraje se s obilježavanjem, a baš je Ludwig van Beethoven onkraj posebnih glazbenih karakteristika, i simbol umjetnika koji je ustrajao unatoč teškim okolnostima.

Festivalskoj publici Aljoša Jurinić se prvi put predstavio 2016. godine recitalom u sklopu programa U susret budućnosti, koji je predstavljao mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja. Mladi pijanist tom prilikom oduševio je publiku i kritiku koja je pisala o „čaroliji koju Aljoša Jurinić stvara“ navodeći kako „iza izvedenoga stoji u potpunosti svojom glazbenom osobnošću“. Na prošlogodišnjim, jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio je s violončelistom Lukom Šulićem, a za svoj nastup osvojili su nagradu Orlando koju tradicionalno dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu programa. Najveći međunarodni uspjeh ostvario je 2012. godine pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi te laureat Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine. Dobitnik je i svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, a 2015. uručena mu je godišnja nagrada ‘Vladimir Nazor’ te 2017. godine i nagrada ‘Milka Trnina’, dok je 2019. godine odlikovan ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Press DLJI

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist