Grad

SPOMENIČKA RENTA U četiri godine 18,5 milijuna kuna

Gradu Dubrovniku je za 2014. godinu prijavu plaćanja spomeničke rente podnijelo 468 obveznika.

Kroz travanj će se provesti revizija poslovnih prostora koji se nalaze u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturnopovijesne cjeline, čime će se utvrditi pravo stanje, odnosno broj obveznika koji prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nisu prijavili svoje podatke do 31. ožujka. Njima slijedi novčana kazna. Ovogodišnji najveći obveznici spomeničke rente su Hilton Imperial (dva objekta), Hotel Argentina, Villa Dubrovnik, Pucić Palace i Hotel Excelsior.

Spomenička renta, čiju visinu posebnom odlukom određuje Grad Dubrovnik, plaća se kvartalno jednu kunu (za tradicijske obrte i Garažu na Ilijinoj glavici), pet kuna (na Elafitima) ili sedam kuna (svi ostali) po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora. Pritom 60 posto prihoda ide u proračun Grada Dubrovnik, a 40 posto se uplaćuje u državni proračun.

Inače, od 2010. do 2013. godine Grad Dubrovnik je uprihodovao ukupno 18,5 milijuna kuna. Najveći dio uplaćen je na račun Zavoda za obnovu Dubrovnika za godišnji Program obnove spomeničke cjeline Dubrovnika (9,67 milijuna kuna) i Državnom arhivu u Dubrovniku temeljem ugovora o kapitalnoj pomoći za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju zgrade arhiva u staroj kasarni (7,9 milijuna kuna). Ostatak od nešto više od 900 tisuća kuna raspoređen je Hrvatskom restauratorskom zavodu za programe restauracije, Kinematografima Dubrovnik za projektnu dokumentaciju obnove kompleksa Luža te za građevinske radove na kompleksu Luža, zgradi Doma Marina Držića, kompleksu Lazareti, sanaciji kapele sv. Križa na Boninovu, kao i za održavanje pločnika u povijesnoj jezgri.

Pročitajte još

Zarada pauk službe trostruko manja nego lani

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Palata i dalje zamućena, pitku vodu dostavljaju vatrogasci s cisternama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija