Zanimljivosti

Spomendan bl. Ivana Pavla II

Spomendan bl. Ivana Pavla II

Na prvi liturgijski spomendan blaženog Ivana Pavla II, počasnog građanina Dubrovnika ove je subote u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike biskup mons. Mate Uzinić predvodio svečano koncelebrirano misno slavlje na kojem su se okupili vjernici, štovatelji blagopokojnog pape.

Biskup Uzinić je u propovijedi kazao da „nas je kao narod podijeljen u dvije države“ blaženi Ivan Pavao II. „posjetio čak pet puta čim se ne može pohvaliti nitko drugi.“ Govoreći o njegova tri pohoda Hrvatskoj 1994., 1998. i  2003. godine i dva Bosni i Hercegovini 1997. i 2003., biskup je rekao:
„ Za nas u Dubrovniku je ipak najvažniji četvrti posjet bl. Ivana Pavla Hrvatima i treći posjet Hrvatskoj koji se dogodio od 5. do 9. lipnja 2003., a koji bio ujedno i njegovo 100. jubilarno apostolsko putovanje izvan Italije, jer to ga je putovanje, uz Osijek, Đakovo, Zadar i Rijeku, dovelo i u naš Dubrovnik u kojemu je 6. lipnja 2003. proglasio blaženom Mariju od Propetog Isusa Petković. Govoreći o bl. Mariji Propetog Isusa, blaženik je rekao kako ga njezin lik vodi k razmišljanju o svim hrvatskim ženama, o suprugama i sretnim majkama te onima koje su zauvijek obilježene tugom zbog gubitka koga iz svoje obitelji u strašnome ratu iz devedesetih godina prošloga stoljeća ili pak zbog kakva drugoga gorkog događaja koji ih je pogodio. Pozvao je hrvatske žene da nastave gledati na svaku osobu očima srca te joj idu u susret i budu uz nju osjetljivošću što je vlastita majčinskomu osjećaju. Na kraju misnog slavlja okupljenim vjernicima je zahvalio na prelijepom dočeku ističući: ,Želja mi se ostvarila. Zahvaljujem Bogu i vama na ovom prelijepom dočeku, na ovome bogoslužju i ovim predivnim prirodnim ljepotama', poručivši nam da krenemo ,hrabro naprijed.'

Zanimljivo je primijetiti, nastavio je biskup, da su prva dva blaženikova putovanja nama Hrvatima bila obilježena pozivom na mir, a posljednja tri proglašenjem nekog od naših sunarodnjaka blaženim. Spomenuvši kako je proglašavanje blaženika i svetaca Katoličke crkve bilo jedno od bitnih obilježja njegovog pontifikata, biskup Uzinić je rekao:
„To što je i sam od svog nasljednika pape Benedikta XVI. vrlo brzo uvršten među one koji su blaženi, najbolji je dokaz da je ono što je govorio drugima bilo i njegov životni program, a jednom je govoreći o svetosti rekao i ovo: ,Budući da su sveci među nama, oni pripadaju našoj obitelji, a mi njihovoj. Kao putujuća Crkva koja pravi korake u treće tisućljeće, upravimo svoj pogled u njih da ne bismo izgubili vjeru u sebe i druge. Sveci su znak povjerenja u mogućnost svakog od nas: okrenimo se njima da bismo otkrili sveca u nama; usporedimo se s njima da bismo shvatili da Bog nije naviknut gubiti u suočavanju s ljudskom krhkošću'.“

„Blaženi Ivan Pavao, premda nije naš sunarodnjak, na osobit način pripada nama i mi danas na njegov blagdan imamo pravo ogledali se u njemu i u njemu otkrili mogućnost vlastite svetosti,“ poručio je biskup Uzinić i nastavio: „Ovo, uz nabrojeno, mi Dubrovčani i Dubrovkinje otkrivamo osobito u činjenici da ga je Gradsko vijeće grada Dubrovnika na svečanoj sjednici uoči feste sv. Vlaha 2. veljače 2004. proglasilo počasnim građaninom Dubrovnika i da je on povelju počasnog građanina rado prihvatio i osobno primio 29. travnja iste godine.“ Biskup Uzinić je citirao govor kojeg je, prigodom primanja povelje, papa na hrvatskom jeziku izrekao tadašnjem dubrovačkom biskupu mons. Želimiru Puljiću i tadašnjoj gradonačelnici gospođi Dubravki Šuica, a koji završava riječima: „Neka Bog blagoslovi Dubrovnik, koji je od danas i moj grad, i svu hrvatsku zemlju. Hvaljen Isus i Marija!“ „Ako je bl. Ivan Pavao II. o nama govorio i za nas molio tada to, siguran sam, čini i sada pridružen Ocu u njegovoj kući, u zajedništvu s Blaženom Djevicom Marijom kojoj je čitav pripadao i svim svetima i blaženima, uključujući i našeg svetog Vlaha, svetog Josipa kojega je u svom spominjanju osobito izdvojio – ovo mi u sjećanje doziva prošlogodišnjeg sv. Josipa i moj dolazak u ovu dragu biskupiju – kao i svih svetih i blaženika koje je on proglasio, a među kojima su troje naših sunarodnjaka proglašeni blaženi – bl. Alojzije Stepinac, bl. Marija Propetoga Isusa Petković i bl. Ivan Merz, a dvojica sveti – sv. Leopold Bogdan Mandić i sv. Marko Križevčanin.“
Na završetku propovijedi biskup je potaknuo okupljene vjernike da, prema riječima Ivana Pavla II. koje je izrekao na svojoj nastupnoj misi 22. listopada 1978. godine, otvore vrata Kristu koji jedini zna što je u čovjeku.

Prije mise molitvu krunice u dubrovačkoj katedrali predvodili su članovi molitvene zajednice „Dva srca“ iz gruške župe Sv. Križa na području koje je slavljena svečana euharistija prigodom pohoda Ivana Pavla II. Dubrovniku. Liturgijsko pjevanje s nekoliko pjesama posvećenih blaženiku, vodio je katedralni zbor pod ravnanjem prof. Margit Cetinić.

NOVI NEONATOLOŠKI STOL
Dar bolnici

 
Na prvi spomendan blaženog Ivana Pavla II., u subotu, 22. listopada, novi neonatološki stol darovan je Općoj bolnici u Dubrovniku u sklopu prvog službenog posjeta bolnici dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. Dubrovačkog biskupa u pratnji generalnog vikara dr. don Petra Palića i bolničkog kapelana mons. Mirka Maslaća u poslijepodnevnim satima u bolnici su dočekali ravnatelj bolnice Branko Bazdan, zamjenik ravnatelja dr. Branko John, glavna sestra bolnice Vedrana Iveta, glavna sestra Ginekološko-porodiljnog odjela Sabina Dilberović, liječnici dr. Vicko Krajančić i dr. Marko Gardašanić te sestre i osoblje odjela. Ravnatelj Bazdan je izrazio zadovoljstvo biskupovim prvim službenim posjetom, završetkom humanitarne akcije i darom novog uređaja bolnici na dan Ivana Pavla II. te naglasio kako bi volio da se pronađe način za obilježavanje ovog dana svake godine. Ističući simboliku cijelog događaja biskup Uzinić je podsjetio na nastupne riječi blaženog Ivana Pavla II. na početku njegovog pontifikata o otvaranju vrata Kristu rekavši kako tu poruku danas povezuje s otvaranjem vrata bolnice dubrovačkom biskupu. Također je spomenuo poruku blagopokojnog pape izrečenu dubrovačkim ženama u propovijedi na misi u Gružu 6. Lipnja 2003. godine u kojoj im on savjetuje da se ugledaju u Mariju Propetog Petković te da s majčinskim osjećajima pristupaju svakom čovjeku. Riječi zahvale izrečene su i dubrovačkim umjetnicima koji su darom svojih slika omogućili kupnju novog uređaja.
Biskup Uzinić je, nakon toga, obišao rodilište, susreo se s majkama i njihovom djecom, podijelio im blagoslov te darovao prigodnu knjižicu o blaženom papi Ivanu Pavlu II. i sličicu kao uspomenu na ovaj događaj.
Podsjećamo, sredstva za donaciju uređaja dubrovačkom rodilištu prikupljena su na humanitarnoj aukciji slika „Papa Ivan Pavao II. – okom dubrovačkih umjetnika“ održanoj 29. travnja ove godine u dvorani Ivana Pavla II. u sklopu programa proslave beatifikacije Ivana Pavla II. u Dubrovniku, na kojoj su svoje radove ponudila dvadeset i četiri dubrovačka slikara. Svoje radove donirali su: Mišo Baričević, Baldo Božović, Marusja Brautović, Ljubica Đukić, Ivo Grbić, Ivana Jovanović Trostmann, Marija Jug Pecarić, Vikica Katić, Ana Marija Kriste, Loren Ligorio, Iris Lobaš Kukavičić, Davor Lucijanović, Marijana Milko, Berta Miloš, Romana Milutin Fabris, Antonija Muhoberac Kesovija, Anamarija Obradović, Šime Pelajić Brunac, Eduard Petrić, Jelena Raguž, Miranda Rako Kuzmanić, Viktor Šerbu, Josip Škerlj i Josip Trostmann.
 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist