Natrag
19.3.2019 09:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

Spomen pohod na Mljet

11.10.2011 @ 13:56 Andrea Falkoni Račić Aktualno
2;2

Podijelite:

 Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, ovu je subotu, 8. listopad Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik organizirala tradicionalni spomen pohod na Mljet.

Tim je povodom predsjednik Udruge Željko Kulišić uputio priopćenje za javnost:
– Predstavnici Udruge su na otočiću sv. Marije u Nacionalnom parku položili vijence i zapalili svijeće pored spomen ploče, mjestu svirepe likvidacije petorice Mlječana, koje su lokalni partizani bez ikakva sudskog postupka ubili, bacivši ih u samostanske hambare 19. listopada 1943. Tada su ubijeni mjesni svećenik, troje civila i jedna trudna žena.

Nakon komemoracije u crkvi sv. Marije služena je sv. Misa Zadušnica za sve nevine hrvatske žrtve, od njenog prvog spomena do današnjih dana, koju je predvodio don Vilim Petrović, mljetski župnik.

Inače, mjesec listopad je najtužniji dubrovački mjesec, kada se s dubokom tugom prisjećamo dviju obljetnica: ulazak tzv. 'partizanskih osloboditelja' pred kraj Drugog svjetskog rata 1944. godine, iza kojih je ostala samo pljačka, patnja i smrt više stotina uglednih žitelja Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja.

Pred dvadeset godina prvi listopada 1991. g., započela je agresija na Dubrovnik i Hrvatsku od strane istih onih zločinaca, jugokomunističkih partizana i susjednih četnika, koji su ostali nekažnjeni za nebrojena zlodjela počinjene pred više od šest desetljeća.
Stoga je neshvatljivo da i danas postoje ljudi koji obilježavaju tzv. „Dan oslobođenja Dubrovnika 18. oktobra“, jedan od najcrnijih dana iz svekolike dubrovačke povijesti.

Preobučeni četnici-partizani počinili su strašne zločine, zaklavši prvo grupu od 13 konavoskih domobrana na Orsuli, a malo zatim na otočiću Daksa likvidirano je i tek nedavno identificirano njih 18, od 53-je ekshumiranih ostataka kostiju naših sugrađana. Zar treba slaviti zločine takvih monstruoznih ubojica!

Smatramo, kako bi takvi likovi protekom vremena trebali promijeniti rigidnu retoriku jugokomunističkog boljševizma i doći s kajanjem se pokloniti žrtvama Orsule i Daksu, Boninova i Montovjerne, Mljeta, Vranine i Jakljana. Jer, nepravedno su ubijeni. Bez krivnje i suđenja. Nevino ubijeni domoljubi, mahom Hrvati bar su to zaslužili – zaključio je u priopćenju Kulišić.

Podsjeća i kako će u spomen na trinaestoricu ubijenih domobrana, Udruga Hrvatski domobran upriličiti u srijedu, 19. listopada komemoraciju za na Orsuli, s početkom u 10,00 sati.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana