Aktualno

SPOMEN PLOČA MEDICINSKIM SESTRAMA ‘Padale su granate, ostavljale smo svoje obitelji i dolazile pomagati ranjenicima’

SPOMEN PLOČA MEDICINSKIM SESTRAMA 'Padale su granate, ostavljale smo svoje obitelji i dolazile pomagati ranjenicima'

Spomen ploča medicinskim sestrama i tehničarima sudionicima Domovinskog rata Grada Dubrovnika svečano je ovog petka navečer otkrivena u Općoj bolnici Dubrovnik u prisustvu medicinskih djelatnika iz cijele Hrvatske.

Bila je ovo prigoda ususret sutrašnjem trećem simpoziju Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata prisjetiti se ratnih dana i velike uloge koju su u njemu imali upravo oni.

-Sve medicinske sestre dočekale su rat na svojim radnim mjestima. Početak rata zatekao nas je u Staroj bolnici gdje su bili neprimjereni uvjeti pa su se kirurške službe preselile u novu bolnicu na Medarevo, a jedan dio je ostao u Staroj bolnici. Medicinske sestre imale su smjene od 24 sata, ostavile su doma svoju djecu, obitelj i dolazile pomagati bolesnicima i ranjenicima. Padale su granate, danima je bila oglašena opća opasnost, ali bez obzira na to išle smo na posao. Najteži dan bio mi je onaj kada smo imali tri mrtva bolesnika koja nismo mogli prenijeti u mrtvačnicu jer su granate toliko padale. U isto vrijeme svugdje je bilo isto, ali sam se iznenadila kako dosta kolegica ne zna kako je bilo u Dubrovniku. Jedan dio njih ne zna da je neprijateljska vojska došla do tvrđave Imperijal na Srđu, da smo bili kompletno okruženi. Ne zna se dovoljno o doprinosu medicinskih sestara – istaknula je predsjednica HUMS-a Opće bolnice Dubrovnik Perica Klokoč.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić naglasio je da su medicinske sestre i tehničari požrtvovno radili u ratnim vremenima, kao što to rade i danas.

-Dubrovnik i Vukovar dva su grada međusobno vezana i prepoznatljiva kroz Domovinski rat. Uvijek govorimo o problemima liječnika, a rijetko se ističu problemi medicinskih sestara, uvjeti u kojima rade i njihova potplaćenost. One su osnova našeg zdravstvenog sustava, a bile su to i u Domovinskom ratu. Iako više nije rat, OB Dubrovnik je uvijek u izvanrednoj situaciji jer stalno radimo u posebnim uvjetima – rekao je ravnatelj Bekić.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je jedina razlika između Dubrovnika i Vukovara ta što je jedan pao, a drugi nije.

-Ne smijemo zaboraviti činjenicu kako je Dubrovnik mjesecima bio okružen sa svih strana. Dubrovnik su branili branitelji, a posebno treba istaknuti medicinsko osoblje. I dok se velikim dijelom od muškaraca očekivalo da tu ostanu, takvo očekivanje nije se odnosilo na medicinske sestre, žene. Od njih se očekivalo da otiđu. No, neke od njih su hrabro ostale, a među njima su i medicinske sestre koje su doprinosile borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku te su paralelno s time bile spremne žrtvovati svoj život jer neizvjesnost je bila velika – rekao je Franković.

Riječ je imao i prim. dr. Marko Margaritoni te se prisjetio ‘herojskih dana’.

-Kad dolaze ovakvi dani, a mi ih uvijek obilježavamo u vremenu blagdana sv. Nikole koji je pred vratima, uvijek su nam osjećaji podijeljeni. S jedne strane bismo voljeli da se to nikada nije dogodilo, a s druge strane s velikim ponosom možemo se sjetiti herojskih dana kad je u pitanju ratna obrana Grada, ali i sanitetska podrška. Čestitam Udruzi sestara Domovinskog rata koja je učinila sve da u Dubrovniku organizira simpozij jer će on pomoći da se zadrže sjećanja na dane kad je uistinu u nemogućim uvjetima sve funkcioniralo kako treba – naglasio je Margaritoni.

Bivši načelnik saniteta Glavnog stožera HV-a Kornelije Brkić podsjetio je na važnost prenošenja ratnih sjećanja mladim ljudima te da im je potrebno poslati poruku da ostanu u svojim gradovima.

Ploču je blagoslovio don Tihomir Šakota, a položen je i vijenac te zapaljena svijeća kod spomenika ratnoj bolnici ‘Sveti Vlaho’ ispred Opće bolnice.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist