Natrag
20.4.2019 04:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

Split postaje središte srednje i južne Dalmacije

6.10.2013 @ 10:56 Mia Njavro Aktualno

Podijelite:

Središnja, Sjeverozapadna i Istočna Hrvatska, Srednji i južni Jadran, te Sjeverni Jadran i Lika su pet planskih područja čijim će ustrojavanjem započeti reforma teritorijalne organizacije države i regionalnog razvoja.

Na taj način financirat će se i lokalne samouprave, piše Slobodna Dalmacija.
 Planska područja, prema prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju što ga je u petak predstavio Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja, nemaju pravnu osobnost i nisu jedinice lokalne samouprave, dakle ne dokidaju postojeće županije, gradove i općine. Plansko područje Srednji i južni Jadran obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.
-To je kvaziregionalizacija, kojom se još jednom odgađa stvarna regionalizacija zemlje. Što bi rekli u Dalmaciji, “po’ miša, po’ tića” – drži politolog Neven Šantić, koji je nedavno objavio knjigu 'Ljepotica i zvijer: mali kompendij hrvatskog regionalizma', i koji ističe da pri izradi ovog zakonskog prijedloga Vlada nije kontaktirala ni župane, ni lokalne vlasti.
– Dakle, opet se radi odozgo, iz Ministarstva. Ako ovaj koncept razvojnih regija neće ugrožavati županije, bilo bi zgodno doznati kako u Vladi misle objediniti kapacitete županija. Dok nema stvarnog spuštanja ovlasti i novca na niže razine, neće biti ni kvalitetnog rješenja – tvrdi Šantić za Slobodnu Dalmaciju.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana