Aktualno

Split postaje središte srednje i južne Dalmacije

Split postaje središte srednje i južne Dalmacije

Središnja, Sjeverozapadna i Istočna Hrvatska, Srednji i južni Jadran, te Sjeverni Jadran i Lika su pet planskih područja čijim će ustrojavanjem započeti reforma teritorijalne organizacije države i regionalnog razvoja.

Na taj način financirat će se i lokalne samouprave, piše Slobodna Dalmacija.
 Planska područja, prema prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju što ga je u petak predstavio Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja, nemaju pravnu osobnost i nisu jedinice lokalne samouprave, dakle ne dokidaju postojeće županije, gradove i općine. Plansko područje Srednji i južni Jadran obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.
-To je kvaziregionalizacija, kojom se još jednom odgađa stvarna regionalizacija zemlje. Što bi rekli u Dalmaciji, “po’ miša, po’ tića” – drži politolog Neven Šantić, koji je nedavno objavio knjigu 'Ljepotica i zvijer: mali kompendij hrvatskog regionalizma', i koji ističe da pri izradi ovog zakonskog prijedloga Vlada nije kontaktirala ni župane, ni lokalne vlasti.
– Dakle, opet se radi odozgo, iz Ministarstva. Ako ovaj koncept razvojnih regija neće ugrožavati županije, bilo bi zgodno doznati kako u Vladi misle objediniti kapacitete županija. Dok nema stvarnog spuštanja ovlasti i novca na niže razine, neće biti ni kvalitetnog rješenja – tvrdi Šantić za Slobodnu Dalmaciju.
 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist